Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.33128/k.62.2.5

Hranidba i potencijal rasta prasadi nakon odbića

Ivana Grabovac ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Kristina Gvozdanović orcid id orcid.org/0000-0002-1989-2630 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zvonimir Steiner ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Vladimir Margeta ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 119 Kb

str. 107-113

preuzimanja: 292

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je opisati potencijal rasta prasadi s osvrtom na hranidbene zahtjeve prasadi prije i nakon faze odbića. Rast prasadi je opisan sigmoidnom krivuljom koju karakterizira brzi porast tijekom prve faze te blagi pad u drugoj fazi proizvodnog ciklusa. Kako bi se smanjila depresija rasta tijekom prvih dana nakon odbića važno je osigurati razdoblje prilagodbe tijekom kojeg će prasad prijeći s hranidbe majčinim mlijekom na hranidbu krutom hranom. Iako prasad posjeduje veliki kapacitet za brzi porast nakon razdoblja odbića on može biti ograničen čimbenicima kao što su dob pri odbiću, hranidba, mikrobiološki ili fiziološki čimbenici. Suplemenati poput esencijalnih ulja, aminokiselina, selena ili kratkolančanih masnih kiselina u obrocima pozitivno utječu na zdravstveni status prasadi, ali i na njihov potencijal za rast tijekom kasnijih faza proizvodnog ciklusa. Izbalansiranom hranidbom u pogledaju energije i hranjivih tvari osiguravaju se optimalni uvjeti za postizanje zadovoljavajućih prirasta uz zadržavanje dobrog zdravstvenog statusa prasadi što čini preduvjet uspješne svinjogojske proizvodnje.

Ključne riječi

prasad; odbiće; rast; hranidba

Hrčak ID:

271021

URI

https://hrcak.srce.hr/271021

Datum izdavanja:

14.1.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.135 *