Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17794/rgn.2022.1.8

PALEONTOLOŠKE I BIOSTRATIGRAFSKE KARAKTERISTIKE BADENSKIH NASLAGA NA PROFILU SREBRENIK – DONJA ORAHOVICA (BOSNA I HERCEGOVINA)

Zijad Ferhatbegović orcid id orcid.org/0000-0002-1671-8290 ; Faculty of Mining, Geology and Civil engineering, University of Tuzla, Tuzla, Bosnia and Herzegovina
Amila Avdić ; Štrosmajerova 73, Zenica, Bosnia and Herzegovina
Sumeja Durmić ; Gornja Zenica, Urije 54, Bosnia and Herzegovina


Puni tekst: engleski pdf 17.954 Kb

str. 79-90

preuzimanja: 179

citiraj


Sažetak

U radu su opisana biostratigrafska i paleontološka istraživanja provedena na geološkome profilu Srebrenik – Donja Ora-hovica. Za istraženo područje, koje je geološki detaljno kartirano, napravljeno je osam istražnih bušotina i devet istražnih raskopa. Uzorci za mikropaleontološka istraživanja uzeti su iz spomenutih istraživačkih radova. Geološko kartiranje terena, kartiranje jezgre istražnih bušotina i raskopa te podatci dobiveni laboratorijskim istraživanjima uzoraka (paleon-tološka istraživanja) poslužili su kao osnova za izradu geoloških profila i geoloških karata. Mikroskopsko određivanje foraminifera izvedeno je s pomoću Leica EZ4D mikroskopa s odgovarajućim programskim paketom. Na temelju prisut-nosti mikroforaminifera definiran je stratigrafski nivo donji baden. Prema mikropaleontološkim i biostratigrafskim ana-lizama unutar ovoga stratigrafskog nivoa određena je jedna lokalna foraminiferska Trilobatustrilobus i Orbulina sutura-lis zona koja predstavlja gornji dio donjega badena.

Ključne riječi

foraminifere; biostratigrafija; donji baden; Bosna i Hercegovina

Hrčak ID:

271895

URI

https://hrcak.srce.hr/271895

Datum izdavanja:

2.2.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 763 *