Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/ag.83.1-2.3
Utjecaj različitih rokova defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte Graševina u uvjetima vinogorja Slavonski Brod
Željko Andabaka
orcid.org/0000-0002-2129-9588
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Darko Preiner
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Domagoj Stupić
orcid.org/0000-0003-1663-7527
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zvjezdana Marković
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Edi Maletić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasminka Karoglan Kontić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Iva Šikuten
orcid.org/0000-0002-3396-1276
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Tomaz
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Antonija Tomić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Petra Štambuk
orcid.org/0000-0001-5480-6737
; Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, Zagreb, Hrvatska
Lucija Madžar
; Brodski Stupnik, Hrvatska
Sažetak
Defolijacija je jedan od zahvata zelene rezidbe tijekom kojeg se vrši prorjeđivanje ili potpuno uklanjanje lisne mase u zoni grožđa. Ako se djelomična defolijacija provodi u fenofazi cvatnje vinove loze smatra se ranom dok se defolijacija u fenofazi šare smatra kasnom defolijacijom. Cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaj djelomične defolijacije provedene u različitim fenofazama (jedna varijanta predstavlja bazalnu defolijaciju u fenofazi zametanja boba, druga bazalnu početkom šare, a treća defolijaciju iznad zone grozda, također početkom šare) na kemijski sastav grožđa sorte Graševina u podregiji Slavonija.
Ključne riječi
djelomična defolijacija; Graševina; kemijski sastav; fenofaze
Hrčak ID:
272371
URI
Datum izdavanja:
11.2.2022.
Posjeta: 1.377 *