Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Planika (Arbutus unedo L.) i lovor (Laurus nobilis L.) – značajne (važne) vrste našeg mediteranskog krša

Željko Španjol ; Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ekologiju i uzgajanje šuma, Zagreb, Hrvatska
Boris Dorbić ; Veleučilište “Marko Marulić” u Kninu, Knin, Hrvatska
Marko Vučetić


Puni tekst: hrvatski pdf 7.187 Kb

str. 29-71

preuzimanja: 1.116

citiraj


Sažetak

Obična planika (Arbutus unedo L.) i lovor (Laurus nobilis L.) dvije su vrlo važne vrste naših mediteranskih šuma. Sastavni su dio šumske vegetacije u eumediteranskom i dijelom u toplijem dijelu submediteranskog vegetacijskog pojasa. Njihova važnost kao autohtonih vrsta predstavlja opće prihvatljivu značajku biološkoj raznolikosti i ekološkoj stabilnosti šumske vegetacije čiji su sastavni dio.
Međutim, one su u gospodarskom i šumsko meliorativnom smislu vrlo zapostavljene. Obje su kao šumske voćkarice, ljekovite, medonosne, gastronomski davno prepoznate vrste, a danas vrlo slabo korištene. Nije iskorištena njihova moguća uloga u agrošumarstvu, ruralnom razvoju, ali ni kao meliorativne vrste u melioracijama krša. Isto tako njihova estetska ljepota nije ni približno prepoznatljiva, a time ni korištena u hortikulturnom i krajobraznom oblikovanju prostora. Kao autohtone vrste, kako ističu Rosavec i dr. (2005) imaju određenu prednost u odnosu na alohtone vrste. Poznati su nam njihovi ekološki zahtjevi (za tlom, klimatskim čimbenicima, vodom, svjetlom i dr.). Također su nam poznata njihova biološka svojstva i porijeklo. Kod alohtonih vrsta može neki od ovih čimbenika biti limitirajući u rastu i razvoju posebno u kasnijoj fazi rasta.

Ključne riječi

planika; lovor; šumske voćkarice; bio-ekološke karakteristike; pošumljavanje, požari

Hrčak ID:

273000

URI

https://hrcak.srce.hr/273000

Datum izdavanja:

31.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.616 *