Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.31727/m.23.6.4
Mišljenje hrvatskih potrošača o tradicionalnoj Dalmatinskoj janjetini u procesu dobivanja zoi oznake
Linda Martić Kuran
orcid.org/0000-0003-0234-941X
; Veleučilište „Marko Marulić“, Knin, Hrvatska
Marijana Drinovac Topalović
orcid.org/0000-0002-2839-6735
; Veleučilište „Marko Marulić“, Knin, Hrvatska
Jelena Đugum
; Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska
Marina Krvavica
; Veleučilište „Marko Marulić“, Knin, Hrvatska
Puni tekst: engleski pdf 675 Kb
str. 483-496
preuzimanja: 312
citiraj
APA 6th Edition
Martić Kuran, L., Drinovac Topalović, M., Đugum, J. i Krvavica, M. (2021). Mišljenje hrvatskih potrošača o tradicionalnoj Dalmatinskoj janjetini u procesu dobivanja zoi oznake. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (6.), 483-496. https://doi.org/10.31727/m.23.6.4
MLA 8th Edition
Martić Kuran, Linda, et al. "Mišljenje hrvatskih potrošača o tradicionalnoj Dalmatinskoj janjetini u procesu dobivanja zoi oznake." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., br. 6., 2021, str. 483-496. https://doi.org/10.31727/m.23.6.4. Citirano 23.11.2024.
Chicago 17th Edition
Martić Kuran, Linda, Marijana Drinovac Topalović, Jelena Đugum i Marina Krvavica. "Mišljenje hrvatskih potrošača o tradicionalnoj Dalmatinskoj janjetini u procesu dobivanja zoi oznake." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., br. 6. (2021): 483-496. https://doi.org/10.31727/m.23.6.4
Harvard
Martić Kuran, L., et al. (2021). 'Mišljenje hrvatskih potrošača o tradicionalnoj Dalmatinskoj janjetini u procesu dobivanja zoi oznake', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(6.), str. 483-496. https://doi.org/10.31727/m.23.6.4
Vancouver
Martić Kuran L, Drinovac Topalović M, Đugum J, Krvavica M. Mišljenje hrvatskih potrošača o tradicionalnoj Dalmatinskoj janjetini u procesu dobivanja zoi oznake. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [pristupljeno 23.11.2024.];23.(6.):483-496. https://doi.org/10.31727/m.23.6.4
IEEE
L. Martić Kuran, M. Drinovac Topalović, J. Đugum i M. Krvavica, "Mišljenje hrvatskih potrošača o tradicionalnoj Dalmatinskoj janjetini u procesu dobivanja zoi oznake", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., br. 6., str. 483-496, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.6.4
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Zaštita "Dalmatinske janjetine” zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) temelji se na specifičnoj kvaliteti mesa i tradicionalnom načinu uzgoja janjadi dalmatinske pramenke na geografskom području koje se poklapa s uzgojnim područjem izvorne hrvatske pasmine ovaca, Dalmatinske pramenke. Pod nazivom "Dalmatinska janjetina" na tržište se može staviti samo meso janjadi dalmatinske pramenke, uzgojene isključivo u Dalmaciji. U zakonskom postupku registracije zaštićene oznake ZOI, koji je nedavno završen na hrvatskoj nacionalnoj razini, a trenutno je u tijeku postupak na razini EU-a, provedeno je istraživanje među hrvatskim potrošačima na uzorku od 1.034 potrošača s područja čitave Hrvatske, kako bi se utvrdila prepoznatljivost ovog proizvoda na hrvatskom tržištu, kao i preferencije potrošača s obzirom na slične proizvode iz drugih hrvatskih regija. Istraživanje je pokazalo da hrvatski potrošači prepoznaju „Dalmatinsku janjetinu“ kao tradicionalni, visokokvalitetni proizvod. Gotovo 75 % ispitanika “Dalmatinsku janjetinu” prepoznaje kao posebnu vrstu janjetine kvalitetniju od ostalih vrsta janjetine na hrvatskom tržištu. Gotovo 85 % ispitanika koristi janjetinu u prehrani, ali više od 58 % samo u posebnim prilikama (narodne svetkovine i obiteljska slavlja), osobito ako se priprema pečenjem na ražnju. Navedeni tradicionalni način pripreme janjetine pečenjem na ražnju više od 85 % ispitanika povezuje s Dalmacijom kao regijom. Ugled na tržištu i povezanost s geografskim područjem proizvodnje (Dalmacija) razlozi su zbog kojih hrvatski potrošači radije kupuju dalmatinsku janjetinu nego druge vrste janjetine.
Ključne riječi
Dalmatinska janjetina; ZOI oznaka; istraživanje mišljenja potrošača
Hrčak ID:
267607
URI
https://hrcak.srce.hr/267607
Datum izdavanja:
15.12.2021.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
engleski
njemački
Posjeta: 1.946
*