Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.23.2.4
Varijabilnost sadržaja minerala u dva tipa pršuta
Ivica Kos
orcid.org/0000-0002-2126-2566
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Sanja Smrček
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Ivan Širić
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Zlatko Janječić
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Dalibor Bedeković
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Goran Kiš
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Ivan Vnučec
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Puni tekst: engleski pdf 335 Kb
str. 123-132
preuzimanja: 191
citiraj
APA 6th Edition
Kos, I., Smrček, S., Širić, I., Janječić, Z., Bedeković, D., Kiš, G. i Vnučec, I. (2021). Varijabilnost sadržaja minerala u dva tipa pršuta. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (2.), 123-132. https://doi.org/10.31727/m.23.2.4
MLA 8th Edition
Kos, Ivica, et al. "Varijabilnost sadržaja minerala u dva tipa pršuta." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., br. 2., 2021, str. 123-132. https://doi.org/10.31727/m.23.2.4. Citirano 24.12.2024.
Chicago 17th Edition
Kos, Ivica, Sanja Smrček, Ivan Širić, Zlatko Janječić, Dalibor Bedeković, Goran Kiš i Ivan Vnučec. "Varijabilnost sadržaja minerala u dva tipa pršuta." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., br. 2. (2021): 123-132. https://doi.org/10.31727/m.23.2.4
Harvard
Kos, I., et al. (2021). 'Varijabilnost sadržaja minerala u dva tipa pršuta', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(2.), str. 123-132. https://doi.org/10.31727/m.23.2.4
Vancouver
Kos I, Smrček S, Širić I, Janječić Z, Bedeković D, Kiš G i sur. Varijabilnost sadržaja minerala u dva tipa pršuta. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [pristupljeno 24.12.2024.];23.(2.):123-132. https://doi.org/10.31727/m.23.2.4
IEEE
I. Kos, et al., "Varijabilnost sadržaja minerala u dva tipa pršuta", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., br. 2., str. 123-132, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.2.4
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi varijabilnost sadržaja minerala u dva tipa pršuta radi boljeg razumijevanja doprinosa minerala preporučenom unosu (PU). Ova dva tipa pršuta temeljila su se na postupku proizvodnje Istarskog i Dalmatinskog pršuta. Značajno veći (P<0,05) sadržaj pepela, NaCl, natrija (Na), kalija (K), fosfora (P), cinka (Zn), željeza (Fe), bakra (Cu) i mangana (Mn) pronađen je u Istarskom pršutu, dok je Dalmatinski pršut imao veći sadržaj vlage. Sadržaj Ca i Mg nije se razlikovao između pršuta. Varijabilnost sadržaja vlage, pepela, NaCl, Na, P, Mg i Ca može se smatrati niskom, dok bi varijabilnost sadržaja K, Zn, Fe, Cu i Mn mogla smatrati visokom. Uočeno je da je varijabilnost sadržaja minerala unutar tipa pršuta češće niža od ukupne varijabilnosti. Unos Na konzumacijom 100 g iznosi između 2350,54 mg u Dalmatinskom pršutu i 3148,33 mg u Istarskom pršutu, što premašuje preporučeno dnevno ograničenje. Zbog toga bi se trebalo uložiti više napora u tehnologiju proizvodnje pršuta kako bi se smanjio sadržaj Na. Prosječni doprinos K, P i Zn vrijednostima PU iznosio je 31,89 %, 40,14 % i 50,80 %. S obzirom na to, pršuti se mogu smatrati hranom koja sadrži značajne količine ovih minerala. Doprinos Fe i Cu vrijednostima PU treba pažljivo razmotriti zbog velike varijabilnosti između pršuta. Doprinos Mg, Ca i Mn vrijednostima preporučenog unosa bio je niži od 10 %.
Ključne riječi
sadržaj minerala; preporučeni unos; natrij; pršut; nutritivni značaj
Hrčak ID:
254872
URI
https://hrcak.srce.hr/254872
Datum izdavanja:
27.3.2021.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
engleski
njemački
španjolski
Posjeta: 2.194
*