Izvorni znanstveni članak
Procjena biogenih amina u mesu pomoću HPLC metode
Zuzana Dičáková
; Veterinarski fakultet, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovačka
Pavel Bystrický
; Veterinarski fakultet, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovačka
J. Sokol
; Veterinarski fakultet, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovačka
S. Marcinčák
; Veterinarski fakultet, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovačka
Sažetak
HPLC metoda je upotrebljena za procjenu razina biogenih amina triptamina (TRY), feniletilamina (PHE), putrescina (PUT), kadaverina (CAD), histamina (HIS), tiramina (TYR) i spermidina (SPD) u mesu. Uzeti su uzorci mesa koje se koristi u proizvodnji fermentiranih mesnih proizvoda. Također su uzeti uzorci svježih pilećih prsa pohranjenih na sobnoj temperaturi od 4 oC koji su analizirani drugog dana pohrane. Dobiveni rezultati kretali su se od 0 do 20.0 mg x kg-1 i bili su sukladni podacima iz literature. Razine biogenih amina u pilećem mesu su bile niže. Opisana metoda je brza, precizna i prikladna za procjenu razina biogenih amina u mesu.
Ključne riječi
biogeni amini; meso; HPLC metoda
Hrčak ID:
25896
URI
Datum izdavanja:
15.12.2004.
Posjeta: 2.543 *