Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

IZAZOVI U OSTVARIVANJU PARTNERSTVA ŠKOLE I OBITELJI

Martina Galeković ; Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica


Puni tekst: hrvatski pdf 356 Kb

str. 82-94

preuzimanja: 372

citiraj


Sažetak

strategije kada govorimo o školama u cijelom svijetu su osobni kontakt kao roditeljski sastanak, telefonski poziv i dani otvorenih vrata ustanove. Kako se mijenja složenost i razlike u društvu tako se mijenja i način i potreba za komunikacijom. Raznolikost u kulturi mjesta u kojem se škola nalazi znači da nije moguće jednim načinom komunikacije doprijeti do svih obitelji.
Partnerska orijentacija naglašava važnost suradnje roditelja i škole u obrazovanju i socijalizaciji i poštivanje kulturnih razlika među djecom i obiteljima. U partnerskom odnosu postoji česta komunikacija, obostrano opredjeljenje za suradnju, u interesu je zajednički doprinos postignućima učenika i odgojni ciljevi i planovi rada se rade u suradnji s roditeljima. Predstavljaju se šest modela partnerstva koji su rezultat istraživanja i praktičnog rada odgojno-obrazovnih djelatnika.
Napomena: Tekst ovog rada objavljen je 2022. godine u časopisu Bjelovarski učitelj : časopis za odgoj i obrazovanje, Vol. 27 No. 1-3, te se prema uputama na taj način i citira: Bošnjaković, N. i Galeković, M. (2022). Od tradicionalne prema suvremenoj suradnji škole i roditelja. Bjelovarski učitelj, 27 (1-3), 20-35. Zbog interesa za publikacijom već objavljenog teksta i objašnjenjem šest tipova partnerstva (Epstein, 2020) navodi se cjeloviti tekst ranije objavljenog rada u ovom broju digitalnog stručnog časopisa Varaždinski učitelj.

Ključne riječi

modeli odnosa, partnerstvo škole i obitelji, suradnja s roditeljima, strategije suradnje škole i obitelji, uključenost roditelja  

Hrčak ID:

284304

URI

https://hrcak.srce.hr/284304

Datum izdavanja:

1.3.2023.

Posjeta: 599 *