Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drvind.2022.2131

Karakterizacija pulpe i papira izrađenih od stabljika bamije (Abelmoschus esculentus)

Mustafa Çiçekler orcid id orcid.org/0000-0001-5793-2827 ; KSU Faculty of Forestry, Department of Forest Product Engineering, Kahramanmaraş, Turkey
Ayşe Özdemir ; KSU Faculty of Forestry, Department of Forest Product Engineering, Kahramanmaraş, Turkey
Ahmet Tutuş ; KSU Faculty of Forestry, Department of Forest Product Engineering, Kahramanmaraş, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 611 Kb

str. 423-430

preuzimanja: 499

citiraj


Sažetak

U ovom je radu istraživana upotrebljivost stabljika bamije (Abelmoschus esculentus) za proizvodnju celuloze i papira. Radi ispitivanja prikladnosti stabljika bamije za proizvodnju celuloze i papira, najprije su određeni udjeli kemijskih komponenata i morfološka svojstva vlakana. Utvrđeni udjeli holoceluloze, celuloze i lignina iznosili su 76,1 %, 46,4 % i 16,0 %. Duljina vlakana, širina vlakana i debljina stanične stijenke bili su 0,64 mm, 16,97 μm i 3,66 μm. Prema tim podatcima utvrđeno je da je stabljika bamije pogodna za proizvodnju celuloze i papira. Zatim su provedena četiri različita pokusa kuhanja alkalno sulfitnim postupkom, uz varijabilni dodatak natrijeva borhidrida (NaBH4): 0 %; 0,3 %; 0,5 %; 0,7 % s obzirom na količinu stabljika bamije. Određeni su prinos pulpe, njezina kemijska, fizikalna i optička svojstva te su postignuta optimalna svojstva pulpe u procesu kuhanja uz dodatak 0,7 % NaBH4 smjesi kemikalija za kuhanje (bijeli lug). Uz dodatak 0,7 % NaBH4, prinos pulpe, duljina loma i indeks pucanja papira izrađenoga od vlakana bamije povećali su se za oko 7,73 %, 3,84 %, odnosno 11 %. Posljedično, zaključeno je da se pulpa proizvedena od stabljika bamije može upotrebljavati u industriji papira u određenim omjerima pomiješana s dugim ili recikliranim vlaknima.

Ključne riječi

stabljika bamije; pulpa; papir; NaBH4

Hrčak ID:

285714

URI

https://hrcak.srce.hr/285714

Datum izdavanja:

15.11.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.140 *