Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.24.4.3

Izolacija, karakterizacija i antimikrobna aktivnost kurkuminoida iz Curcuma longa L.

Tina Perko ; Izobraževalni center Piramida Maribor, Višja strokovna šola, Srednja šola za prehrano in živilstvo, Maribor, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 348 Kb

verzije

str. 347-356

preuzimanja: 168

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Izolacija kurkuminoida iz kurkume (Curcuma longa L.) provedena je različitim metodama ekstrakcije i otapala. Dobiveni ekstrakti analizirani su s obzirom na sadržaj kurkumina, demetoksikurkumina i bisdemetoksikurkumina pomoću HPLC. Nadalje, utvrđeno je hvatanje slobodnih radikala i antibakterijska aktivnost ekstrakata. Rezultati pokazuju da se najveći prinos ekstrakta postiže konvencionalnom ekstrakcijom uz miješanje u etanolu, što rezultira i najvećom koncentracijom kurkuminoida. Svi dobiveni ekstrakti pokazuju jaka antifungalna svojstva, ali nisku antibakterijsku aktivnost.

Ključne riječi

kurkuma; kurkuminoidi; ekstrakcija; HPLC; antimikrobno djelovanje

Hrčak ID:

280858

URI

https://hrcak.srce.hr/280858

Datum izdavanja:

14.7.2022.

Podaci na drugim jezicima: talijanski španjolski njemački engleski

Posjeta: 794 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.