Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.24.4.3
Izolacija, karakterizacija i antimikrobna aktivnost kurkuminoida iz Curcuma longa L.
Tina Perko
orcid.org/0009-0002-0574-4888
; Izobraževalni center Piramida Maribor, Višja strokovna šola, Srednja šola za prehrano in živilstvo, Maribor, Slovenia
Puni tekst: engleski pdf 348 Kb
str. 347-356
preuzimanja: 399
citiraj
APA 6th Edition
Perko, T. (2022). Izolacija, karakterizacija i antimikrobna aktivnost kurkuminoida iz Curcuma longa L.. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24. (4.), 347-356. https://doi.org/10.31727/m.24.4.3
MLA 8th Edition
Perko, Tina. "Izolacija, karakterizacija i antimikrobna aktivnost kurkuminoida iz Curcuma longa L.." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 24., br. 4., 2022, str. 347-356. https://doi.org/10.31727/m.24.4.3. Citirano 24.12.2024.
Chicago 17th Edition
Perko, Tina. "Izolacija, karakterizacija i antimikrobna aktivnost kurkuminoida iz Curcuma longa L.." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 24., br. 4. (2022): 347-356. https://doi.org/10.31727/m.24.4.3
Harvard
Perko, T. (2022). 'Izolacija, karakterizacija i antimikrobna aktivnost kurkuminoida iz Curcuma longa L.', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24.(4.), str. 347-356. https://doi.org/10.31727/m.24.4.3
Vancouver
Perko T. Izolacija, karakterizacija i antimikrobna aktivnost kurkuminoida iz Curcuma longa L.. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2022 [pristupljeno 24.12.2024.];24.(4.):347-356. https://doi.org/10.31727/m.24.4.3
IEEE
T. Perko, "Izolacija, karakterizacija i antimikrobna aktivnost kurkuminoida iz Curcuma longa L.", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.24., br. 4., str. 347-356, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.24.4.3
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Izolacija kurkuminoida iz kurkume (Curcuma longa L.) provedena je različitim metodama ekstrakcije i otapala. Dobiveni ekstrakti analizirani su s obzirom na sadržaj kurkumina, demetoksikurkumina i bisdemetoksikurkumina pomoću HPLC. Nadalje, utvrđeno je hvatanje slobodnih radikala i antibakterijska aktivnost ekstrakata. Rezultati pokazuju da se najveći prinos ekstrakta postiže konvencionalnom ekstrakcijom uz miješanje u etanolu, što rezultira i najvećom koncentracijom kurkuminoida. Svi dobiveni ekstrakti pokazuju jaka antifungalna svojstva, ali nisku antibakterijsku aktivnost.
Ključne riječi
kurkuma; kurkuminoidi; ekstrakcija; HPLC; antimikrobno djelovanje
Hrčak ID:
280858
URI
https://hrcak.srce.hr/280858
Datum izdavanja:
14.7.2022.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
njemački
engleski
Posjeta: 1.814
*