Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Model linearne regresije za utvrđivanje odnosa između udjela pepela i električne vodljivosti slovenskog meda

Urška Kropf ; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Mojca Jamnik ; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Jasna Bertoncelj ; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Terezija Golob ; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 127 Kb

str. 335-340

preuzimanja: 1.585

citiraj


Sažetak

Maseni udio pepela je kriterij kakvoće za procjenjivanje botaničkog porijekla meda. Umjesto ovog parametra češće se primjenjuje mjerenje električne vodljivosti (κ). Vrijednost ovisi od udjelu pepela i kiselina u medu, tj. što je veći njihov udjel, bolja je električna vodljivost. Nakon analize 290 uzoraka slovenskog meda (uključujući med od bagrema, lipe, kestena, smreke, jele i medljikovca, te poliflorni med) određen je model linearne regresije za utvrđivanje odnosa između udjela pepela u medu i električne vodljivosti. Dobiveni se model u nagibu jednadžbe razlikuje od modela koji je predložila Međunarodna komisija za med (IHC), ali ne i u odsjeku jednadžbe. Stoga se pri izračunavanju masenog udjela pepela iz rezultata mjerenja električne vodljivosti u uzorcima slovenskog meda može preporučiti slovenski model.

Ključne riječi

med; električna vodljivost; model linearne regresije

Hrčak ID:

26386

URI

https://hrcak.srce.hr/26386

Datum izdavanja:

4.8.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.656 *