Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.6

Prilagodba ekspertnih ocjenjivača vina manje poznatim metodama senzornih ispitivanja bez prethodne pripreme

Ivana Alpeza orcid id orcid.org/0000-0003-0278-3312 ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo, Zagreb, Hrvatska
Katarina Rončević orcid id orcid.org/0000-0001-8797-1552 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ivan Budimir ; Grafički fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 429 Kb

str. 60-70

preuzimanja: 122

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Senzorna ispitivanja vina provode ocjenjivači koje se obično bira i priprema sukladno metodi ispitivanja i njihove vještine mogu varirati ovisno o različitim čimbenicima. Ekspertne ocjenjivače vina definiraju vrhunske sposobnosti senzornih ocjenjivanja, ekspertnu razinu znanja o grožđu i vinu, ali još više analitičke senzorne kompetencije. Cilj ovog rada bio je ispitati kompetencije ovlaštenih hrvatskih ekspertnih ocjenjivača vina primjenom manje poznate deskriptivne senzorne metodologije i bez prethodne obuke. Ovi ocjenjivači su visokoobrazovani u vinogradarstvu i/ili vinarstvu i rade u ovom sektoru. Certificiranih su senzornih sposobnosti, uz kraće ili duže iskustvo u senzornim ispitivanjima vina s oznakom zemljopisnog podrijetla. U istraživanju su sudjelovala 23 ocjenjivača, a rezultati su segmentirani prema spolu i dobi. Ispitivanje je obavljeno u laboratoriju akreditiranom prema ISO/IEC 17025. Testirana su vina sorata Graševina i Zweigelt, a analizirane su dvije grupe parametara (glavna svojstva kvalitete i specifični aromatski deskriptori). Kvalitativna i kvantitativna statistička analiza pokazala je da su ekspertni ocjenjivači vina s predočenim referencama imali vrlo sličan pristup u izboru deskriptora i percepciji njihovog intenziteta. Nije dobivena razlika između rezultata u testiranju bilo kojeg atributa i deskriptora, ni za bilo koje vino općenito, niti između segmentiranih grupa ocjenjivača obzirom na dob. Jedina značajna razlika dobivena je između žena i muškaraca u percepciji dva deskriptora arome. Rezultati su potvrdili da se kombinacijom ekspertnog znanja i iskustva temeljenog na stručnom obrazovanju i kontinuiranom analitičkom radu može nadomjestiti nedostatak iskustva u radu s manje poznatom metodom.

Ključne riječi

ekspertni ocjenjivači vina; kompetencije; deskriptivna senzorika

Hrčak ID:

287456

URI

https://hrcak.srce.hr/287456

Datum izdavanja:

14.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 413 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.