Original scientific paper
https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.6
Prilagodba ekspertnih ocjenjivača vina manje poznatim metodama senzornih ispitivanja bez prethodne pripreme
Ivana Alpeza
orcid.org/0000-0003-0278-3312
; Croatian Agency for Agriculture and Food, Centre for Viticulture, Enology and Edible Oils, Zagreb, Croatia
Katarina Rončević
orcid.org/0000-0001-8797-1552
; Faculty of Agronomy, University of Zagreb, Croatia
Ivan Budimir
; Faculty of Graphic Arts, University of Zagreb, Croatia
Full text: english pdf 429 Kb
page 60-70
downloads: 200
cite
APA 6th Edition
Alpeza, I., Rončević, K. & Budimir, I. (2022). Prilagodba ekspertnih ocjenjivača vina manje poznatim metodama senzornih ispitivanja bez prethodne pripreme. Glasnik Zaštite Bilja, 45. (6.), 60-70. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.6
MLA 8th Edition
Alpeza, Ivana, et al. "Prilagodba ekspertnih ocjenjivača vina manje poznatim metodama senzornih ispitivanja bez prethodne pripreme." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 45., no. 6., 2022, pp. 60-70. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.6. Accessed 23 Dec. 2024.
Chicago 17th Edition
Alpeza, Ivana, Katarina Rončević and Ivan Budimir. "Prilagodba ekspertnih ocjenjivača vina manje poznatim metodama senzornih ispitivanja bez prethodne pripreme." Glasnik Zaštite Bilja 45., no. 6. (2022): 60-70. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.6
Harvard
Alpeza, I., Rončević, K., and Budimir, I. (2022). 'Prilagodba ekspertnih ocjenjivača vina manje poznatim metodama senzornih ispitivanja bez prethodne pripreme', Glasnik Zaštite Bilja, 45.(6.), pp. 60-70. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.6
Vancouver
Alpeza I, Rončević K, Budimir I. Prilagodba ekspertnih ocjenjivača vina manje poznatim metodama senzornih ispitivanja bez prethodne pripreme. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2022 [cited 2024 December 23];45.(6.):60-70. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.6
IEEE
I. Alpeza, K. Rončević and I. Budimir, "Prilagodba ekspertnih ocjenjivača vina manje poznatim metodama senzornih ispitivanja bez prethodne pripreme", Glasnik Zaštite Bilja, vol.45., no. 6., pp. 60-70, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.6
Download JATS file
Abstract
Senzorna ispitivanja vina provode ocjenjivači koje se obično bira i priprema sukladno metodi ispitivanja i njihove vještine mogu varirati ovisno o različitim čimbenicima. Ekspertne ocjenjivače vina definiraju vrhunske sposobnosti senzornih ocjenjivanja, ekspertnu razinu znanja o grožđu i vinu, ali još više analitičke senzorne kompetencije. Cilj ovog rada bio je ispitati kompetencije ovlaštenih hrvatskih ekspertnih ocjenjivača vina primjenom manje poznate deskriptivne senzorne metodologije i bez prethodne obuke. Ovi ocjenjivači su visokoobrazovani u vinogradarstvu i/ili vinarstvu i rade u ovom sektoru. Certificiranih su senzornih sposobnosti, uz kraće ili duže iskustvo u senzornim ispitivanjima vina s oznakom zemljopisnog podrijetla. U istraživanju su sudjelovala 23 ocjenjivača, a rezultati su segmentirani prema spolu i dobi. Ispitivanje je obavljeno u laboratoriju akreditiranom prema ISO/IEC 17025. Testirana su vina sorata Graševina i Zweigelt, a analizirane su dvije grupe parametara (glavna svojstva kvalitete i specifični aromatski deskriptori). Kvalitativna i kvantitativna statistička analiza pokazala je da su ekspertni ocjenjivači vina s predočenim referencama imali vrlo sličan pristup u izboru deskriptora i percepciji njihovog intenziteta. Nije dobivena razlika između rezultata u testiranju bilo kojeg atributa i deskriptora, ni za bilo koje vino općenito, niti između segmentiranih grupa ocjenjivača obzirom na dob. Jedina značajna razlika dobivena je između žena i muškaraca u percepciji dva deskriptora arome. Rezultati su potvrdili da se kombinacijom ekspertnog znanja i iskustva temeljenog na stručnom obrazovanju i kontinuiranom analitičkom radu može nadomjestiti nedostatak iskustva u radu s manje poznatom metodom.
Keywords
ekspertni ocjenjivači vina; kompetencije; deskriptivna senzorika
Hrčak ID:
287456
URI
https://hrcak.srce.hr/287456
Publication date:
14.12.2022.
Article data in other languages:
english
Visits: 841
*