Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.8
Utjecaj biostimulatora na prinos, hranjivu i senzornu kvalitetu plodova jagoda
Brigita Popović
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences, University Josip Juraj Strossmayer of Osijek, Croatia
Meri Engler
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences, University Josip Juraj Strossmayer of Osijek, Croatia
Đurđica Kovačić
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences, University Josip Juraj Strossmayer of Osijek, Croatia
Goran Herman
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences, University Josip Juraj Strossmayer of Osijek, Croatia
Gordana Bukvić
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences, University Josip Juraj Strossmayer of Osijek, Croatia
Lara Ergović
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences, University Josip Juraj Strossmayer of Osijek, Croatia
Puni tekst: engleski pdf 271 Kb
str. 84-89
preuzimanja: 293
citiraj
APA 6th Edition
Popović, B., Engler, M., Kovačić, Đ., Herman, G., Bukvić, G. i Ergović, L. (2022). Utjecaj biostimulatora na prinos, hranjivu i senzornu kvalitetu plodova jagoda. Glasnik Zaštite Bilja, 45. (6.), 84-89. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.8
MLA 8th Edition
Popović, Brigita, et al. "Utjecaj biostimulatora na prinos, hranjivu i senzornu kvalitetu plodova jagoda." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 45., br. 6., 2022, str. 84-89. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.8. Citirano 21.11.2024.
Chicago 17th Edition
Popović, Brigita, Meri Engler, Đurđica Kovačić, Goran Herman, Gordana Bukvić i Lara Ergović. "Utjecaj biostimulatora na prinos, hranjivu i senzornu kvalitetu plodova jagoda." Glasnik Zaštite Bilja 45., br. 6. (2022): 84-89. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.8
Harvard
Popović, B., et al. (2022). 'Utjecaj biostimulatora na prinos, hranjivu i senzornu kvalitetu plodova jagoda', Glasnik Zaštite Bilja, 45.(6.), str. 84-89. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.8
Vancouver
Popović B, Engler M, Kovačić Đ, Herman G, Bukvić G, Ergović L. Utjecaj biostimulatora na prinos, hranjivu i senzornu kvalitetu plodova jagoda. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2022 [pristupljeno 21.11.2024.];45.(6.):84-89. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.8
IEEE
B. Popović, M. Engler, Đ. Kovačić, G. Herman, G. Bukvić i L. Ergović, "Utjecaj biostimulatora na prinos, hranjivu i senzornu kvalitetu plodova jagoda", Glasnik Zaštite Bilja, vol.45., br. 6., str. 84-89, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.8
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Istraživanje je provedeno u poljskim uvjetima, uz navodnjavanje, sa sortom jagode Clery. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj folijarne primjene biostimulatora na bazi ekstrakta bobica i morskih algi na prinos i kvalitetu ploda jagode (sadržaj šećera, kiselina i antocijana). Pokus je postavljen po slučajnom blok sustavu u 4 ponavljanja. Na usjevu jagoda primijenjeni su tretmani: 1. kontrola, 2. konvencionalna gnojidba NPK (10-52-10), 3. 30% reducirana konvencionalna gnojidba NPK, 4. 30% reducirana konvencionalna gnojidba + biostimulator. Zbog sušnih uvjeta uzgoja NPK gnojivo primijenjeno je folijarno. Statističkom analizom podataka dobivene su značajne razlike između tretmana u prinosu ploda jagode i sadržaju ukupnih antocijanina. U usporedbi s kontrolom biostimulator imao je utjecaj na prinos jagode i sadržaj ukupnih antocijanina, ali ne na sadržaj šećera i kiselina u plodu jagode.
Ključne riječi
jagode; biostimulator; kvaliteta ploda
Hrčak ID:
287458
URI
https://hrcak.srce.hr/287458
Datum izdavanja:
14.12.2022.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.037
*