Stručni rad
https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.12
Redoslijed agrotehničkih mjera u proizvodnji krumpira za preradu u čips
Ivana Varga
orcid.org/0000-0003-2985-8599
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strosmyera u Osijeku, Hrvatska
Matej Cerovečki
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strosmyera u Osijeku, Hrvatska
Iva Žulj
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strosmyera u Osijeku, Hrvatska
Ranko Gantner
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strosmyera u Osijeku, Hrvatska
Vjekoslav Tadić
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strosmyera u Osijeku, Hrvatska
Miro Stošić
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strosmyera u Osijeku, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 784 Kb
str. 117-126
preuzimanja: 296
citiraj
APA 6th Edition
Varga, I., Cerovečki, M., Žulj, I., Gantner, R., Tadić, V. i Stošić, M. (2022). Redoslijed agrotehničkih mjera u proizvodnji krumpira za preradu u čips. Glasnik Zaštite Bilja, 45. (6.), 117-126. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.12
MLA 8th Edition
Varga, Ivana, et al. "Redoslijed agrotehničkih mjera u proizvodnji krumpira za preradu u čips." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 45., br. 6., 2022, str. 117-126. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.12. Citirano 21.11.2024.
Chicago 17th Edition
Varga, Ivana, Matej Cerovečki, Iva Žulj, Ranko Gantner, Vjekoslav Tadić i Miro Stošić. "Redoslijed agrotehničkih mjera u proizvodnji krumpira za preradu u čips." Glasnik Zaštite Bilja 45., br. 6. (2022): 117-126. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.12
Harvard
Varga, I., et al. (2022). 'Redoslijed agrotehničkih mjera u proizvodnji krumpira za preradu u čips', Glasnik Zaštite Bilja, 45.(6.), str. 117-126. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.12
Vancouver
Varga I, Cerovečki M, Žulj I, Gantner R, Tadić V, Stošić M. Redoslijed agrotehničkih mjera u proizvodnji krumpira za preradu u čips. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2022 [pristupljeno 21.11.2024.];45.(6.):117-126. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.12
IEEE
I. Varga, M. Cerovečki, I. Žulj, R. Gantner, V. Tadić i M. Stošić, "Redoslijed agrotehničkih mjera u proizvodnji krumpira za preradu u čips", Glasnik Zaštite Bilja, vol.45., br. 6., str. 117-126, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.12
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
U ovom istraživanju analizirana je intenzivna proizvodnja krumpira koji se prerađuje u čips. U analiziranom razdoblju (2019. – 2022.) prikazane su sve agrotehničke mjere pri proizvodnji krumpira na primjeru PO „Beta“. Vidljivo je da je gnojidba svake godine provedena pri jesenskoj obradi, zatim pred samu sadnju, pri nagrtanju i prije zatvaranja redova. Zaštita krumpira je provedena pravovremeno, a kod primjene zaštitnih sredstava najviše se koriste fungicidi u zaštiti od plamenjače i koncentrične pjegavosti krumpira. Kod zaštite od krumpirove zlatice vodi se računa o korištenju pripravaka iz različitih kemijskih skupina i različitih mehanizma djelovanja. Obavezna mjera u proizvodnji je navodnjavanje koje se provodi tijekom ljetnih mjeseci (lipanj i srpanj). Vađenje krumpira obavilo se strojno, a ostvareni prinosi iznosili su prosječno 36 t/ha, što je daleko od hrvatskog prosjeka (19,1 t/ha).
Ključne riječi
krumpir; zaštita; obrada; vegetacija; prinos
Hrčak ID:
287462
URI
https://hrcak.srce.hr/287462
Datum izdavanja:
14.12.2022.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 927
*