Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.24.6.2
Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) u tradicionalno dimljenim mesnim proizvodima
Leona Puljić
; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru, Bosna i Hercegovina
Brankica Kartalović
; Naučni institut za Veterinarstvo, Novi sad, Srbija
Dragan Kovačević
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Osijeku, Hrvatska
Kristina Habschied
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Osijeku, Hrvatska
Krešimir Mastanjević
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Osijeku, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 358 Kb
str. 547-561
preuzimanja: 476
citiraj
APA 6th Edition
Puljić, L., Kartalović, B., Kovačević, D., Habschied, K. i Mastanjević, K. (2022). Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) u tradicionalno dimljenim mesnim proizvodima. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24. (6.), 547-561. https://doi.org/10.31727/m.24.6.2
MLA 8th Edition
Puljić, Leona, et al. "Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) u tradicionalno dimljenim mesnim proizvodima." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 24., br. 6., 2022, str. 547-561. https://doi.org/10.31727/m.24.6.2. Citirano 22.12.2024.
Chicago 17th Edition
Puljić, Leona, Brankica Kartalović, Dragan Kovačević, Kristina Habschied i Krešimir Mastanjević. "Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) u tradicionalno dimljenim mesnim proizvodima." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 24., br. 6. (2022): 547-561. https://doi.org/10.31727/m.24.6.2
Harvard
Puljić, L., et al. (2022). 'Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) u tradicionalno dimljenim mesnim proizvodima', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24.(6.), str. 547-561. https://doi.org/10.31727/m.24.6.2
Vancouver
Puljić L, Kartalović B, Kovačević D, Habschied K, Mastanjević K. Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) u tradicionalno dimljenim mesnim proizvodima. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2022 [pristupljeno 22.12.2024.];24.(6.):547-561. https://doi.org/10.31727/m.24.6.2
IEEE
L. Puljić, B. Kartalović, D. Kovačević, K. Habschied i K. Mastanjević, "Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) u tradicionalno dimljenim mesnim proizvodima", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.24., br. 6., str. 547-561, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.24.6.2
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Dimljeni mesni proizvodi čine jednu od najvažnijih skupina tradicionalnih namirnica. Zahvaljujući jedinstvenim i povoljnim organoleptičkim svojstvima te visokoj kvaliteti, potrošači ih rado biraju. U posljednje vrijeme raste zabrinutost oko zdravstvenih aspekata ovih proizvoda. Istraživanja sugeriraju da tradicionalno dimljeni mesni proizvodi mogu biti povezani s nekim problemima zdravstvene sigurnosti, poput prisutnosti policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH). Policiklički aromatski ugljikovodici predstavljaju veliku skupinu kemijskih spojeva prepoznatu kao mogućeg uzročnika nastanka malignih oboljenja a mogu nastati tijekom toplinske obrade hrane tradicionalnim postupcima kao što su sušenje i dimljenje. Postoje različiti mehanizmi nastanka PAH-a, pri čemu svi spojevi koji sadrže ugljik i vodik mogu poslužiti kao prekursori nastanka PAH-ova Tijekom reakcija nastanka PAH-a, vodik i ugljik spajaju se u ciklički spoj s izmjeničnim jednostrukim i dvostrukim vezama, s dva ili više kondenziranih aromatskih prstenova, koji daju visok karcinogeni i mutageni potencijal.Stoga je cilj ovog istraživanja bio analizirati čimbenike koji utječu na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost tradicionalnih mesnih proizvoda u pogledu sadržaja policikličkih aromatskih ugljikovodika na temelju dostupne literature.
Ključne riječi
tradicionalni mesni proizvodi; tradicionalno dimljenje; benzo[a]piren; PAH4; PAH16
Hrčak ID:
287300
URI
https://hrcak.srce.hr/287300
Datum izdavanja:
14.12.2022.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
njemački
engleski
Posjeta: 2.063
*