Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/m.24.6.1

Histamin u ribljim proizvodima na hrvatskom tržištu

Valentina Obradović ; Faculty of tourism and rural development, Josip Juraj Strossmayer University of Osjek, Požega, Croatia
Vanesa Hodžić ; Faculty of tourism and rural development, Josip Juraj Strossmayer University of Osjek, Požega, Croatia
Dario Lasić ; Teaching Institute for Public Health "Dr. Andrija Štampar", Zagreb, Croatia
Maja Ergović Ravančić1 ; Faculty of tourism and rural development, Josip Juraj Strossmayer University of Osjek, Požega, Croatia
Svjetlana Škrabal ; Faculty of tourism and rural development, Josip Juraj Strossmayer University of Osjek, Požega, Croatia
Helena Marčetić ; Faculty of tourism and rural development, Josip Juraj Strossmayer University of Osjek, Požega, Croatia
Sanja Zec Zrinušić ; Faculty of Food Technology, Josip Juraj Strossmayer University of Osjek, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 236 Kb

str. 562-568

preuzimanja: 145

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Plavu ribu preporuča se jesti najmanje dva puta tjedno zbog visoke nutritivne vrijednosti, prvenstveno zdravih masnoća i bjelančevina. No, osim svojih prednosti, konzumacija ribe i ribljih proizvoda može donijeti potencijalne opasnosti. Trovanje histaminom je jedan od najčešćih problema povezanih s konzumacijom plodova mora. Smatra se relativno blagom bolešću sa simptomima poput osipa, urtikarije, mučnine, povraćanja, ali u nekim slučajevima, zbog visoke osjetljivosti, može dovesti do teških simptoma, čak i smrti. Kako bi se osigurala sigurnost ribljih proizvoda, određivanje histamina jedan je od sigurnosnih zahtjeva europskog i hrvatskog zakonodavstva (Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim mjerilima za hranu, NN 83/2022). Unatoč tome, proteklih je godina bilo više povlačenja ribljih proizvoda od strane Ministarstva poljoprivrede s hrvatskog tržišta zbog utvrđenih vrijednosti histamina koje su prelazile maksimalnu dozvoljenu količinu (MRL). Cilj ovog rada bio je High Performance Liquid Chromatography (HPLC) metodom odrediti razinu histamina u 20 različitih proizvoda iz hrvatskih maloprodajnih trgovina. Svi ispitani uzorci bili su u skladu sa zakonski određenim granicama razine histamina.

Ključne riječi

histamin; plava riba; trovanje histaminom; HPLC

Hrčak ID:

287302

URI

https://hrcak.srce.hr/287302

Datum izdavanja:

14.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: talijanski španjolski njemački engleski

Posjeta: 704 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.