Stručni rad
PERSPEKTIVE HRVATSKE INDUSTIJE MESA PERADI
Lari Hadelan
orcid.org/0000-0002-8499-0771
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zoran Grgić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vesna Očić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Branka Šakić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Peradarska industrija jedan je od rijetkih segmenata prehrambenog sektora u kojem je Hrvatska ostvarila samodostatnost. S godišnjom proizvodnjom od oko 100.000 tona mesa peradi, hrvatska peradarska mesna industrija zadovoljava domaće potrebe, ali i u izvozu pronalazi važan oslonac poslovanja. Bijelo meso s koeficijentom dohodovne elastičnosti većim od 1, pripada skupini proizvoda čija potrošnja raste s porastom dohotka zbog čega se može pretpostaviti da će njegova potrošnja u Hrvatskoj i svijetu nadalje rasti. U prilog tomu idu i iskustva tranzicijskih zemalja koje su povećavale proizvodnju tijekom procesa pristupanja Europskoj uniji. Najveći hrvatski proizvođači KOKA d.d. i PIPO Čakovec d.o.o. ostvaruju uspješne poslovne rezultate čak i u kriznim uvjetima kakvi su zbog pojave ptičje gripe bili krajem 2005. godine. Puris Pazin u isto vrijeme i na istom tržištu ostvaruje gubitke što ukazuje na slabosti menadžmenta u zauzimanju važnijih tržišnih pozicija. Analiza poslovanja KOKE d.d. pokazuje da je ova tvrtka u 2006. godini ostvarila bolje rezultate od slovenske Perutnine Ptuj, a u relativnim pokazateljima bolje i od najvećeg europskog proizvođača mesa peradi tvrtke DOUX. Unatoč nešto nižoj profitabilnosti kapitala koja je i inače svojstvena industriji bijelog mesa, financijski pokazatelji KOKE d.d. ukazuju na dobru perspektivu ove tvrtke u utakmici s najvećim europskim konkurentima. S obzirom na vrijednost koeficijenta ekonomičnosti od 1,07, koeficijenta tekuće likvidnosti od 1,89 i povrata uloženog kapitala od 7,22% poslovni rezultati KOKE d.d. dokaz su visokog potencijala u nadmetanju na europskom tržištu mesa peradi.
Ključne riječi
peradarska mesna industrija; perspektiva; pokazatelj uspjeha
Hrčak ID:
26603
URI
Datum izdavanja:
15.3.2008.
Posjeta: 3.719 *