Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/ag.84.1-2.4

Percepcija, ponašanje i znanje ispitanika o čajevima odabranih vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja u cilju detoksikacije organizma

Boris Dorbić ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin, Hrvatska
Tina Bačić ; Skradin, Hrvatska
Emilija Friganović orcid id orcid.org/0000-0001-6871-6716 ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.754 Kb

str. 42-72

preuzimanja: 219

citiraj


Sažetak

Pod detoksikacijom se smatraju metabolički procesi u kojima se otrovne tvari u organizmu pretvaraju u manje otrovne. Prema namjeni detoksikacija se može podijeliti na terapijsku, kozmetičku i preventivnu. U novije vrijeme potrošači su razvili svijest o djelotvornosti različitih biljnih vrsta za liječenje mnogobrojnih bolesti. Većina čajeva od ljekovitog i aromatičnog bilja pripravlja se kao oparak ili infuz. U ovom radu se kroz teoretski dio opisuju glavne biološke, kemijske i ljekovite karakteristike odabranih vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja koje se kao čaj mogu koristiti za detoksikaciju organizma (peršin, stolisnik, maslačak, menta, ružmarin, kadulja, šipak, kopriva). Cilj anketnog istraživanja bio je ispitati ponašanja, percepcije i znanja ispitanika o čajevima odabranih vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja za detoksikaciju organizma. Anketno istraživanje je provedeno tijekom druge polovice 2020. godine na uzorku od 50 ispitanika. Rezultati anketnog istraživanja su pokazali da najveći postotak ispitanika vrlo često konzumira čajeve od paprene metvice, pasje ruže i kadulje. Ista situacija je utvrđena i u slučaju kada se radi o korištenju čajeva isključivo u svrhu detoksikacije organizma. I u pogledu ocjene općeg dojma (boja, miris, okus) ispitanici više vole klasičnije-komercijalnije tipove čajeva (šipak, paprena metvica i kadulja). Također, ispitanici imaju najviše saznanja o biološkim, kemijskim i ljekovitim karakteristikama gore navedenih vrsta.

Ključne riječi

čajevi; detoksikacija; ljekovito i aromatično bilje; ponašanja; percepcije; znanja.

Hrčak ID:

291060

URI

https://hrcak.srce.hr/291060

Datum izdavanja:

4.1.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 656 *