Skip to the main content

Review article

Problemi stabilnosti u neorealističkoj teoriji međunarodnih odnosa

Mladen Pamper ; Master of Political Science in the field of International Relations


Full text: croatian pdf 5.893 Kb

page 61-75

downloads: 58

cite


Abstract

Autori koje ubrajamo u pobornike neorealističke teorijske perspektive nastojali su u svojim radovima objasniti pojave unutar međunarodnog sistema i njegove karakteristike koje se dovode u vezu s njegovom stabilnošću.
Proučavanje i objašnjenja stabilnosti međunarodnog političkog sistema predstavljaju jedno od središnjih područja kojem su usmjereni neorealisti bilo da se radi o integriranoj cjelini u okviru izgradnje teorije, kao što je to slučaj kod Waltza, ili posebnom području objašnjenja u pokušaju kreiranja okvira za razmišljanje o problemima rata i promjena u svjetskoj politici, kao što je to slučaj kod Gilpina. Problematika objašnjenja stabilnosti među autorima neorealističke teorijske perspektive predstavljala je, i predstavljat će, značajno područje teorijskog interesa, a zamijećen je i interes za proučavanje strukturalnog realizma od strane drugih teorijskih perspektiva kao što je to slučaj s npr. liberalnim institucionalizmom.

Keywords

stabilnost međunarodnog sistema; komponente stabilnosti; ravnoteža snaga; velike sile; promjene sustava; distribucija sile

Hrčak ID:

291289

URI

https://hrcak.srce.hr/291289

Publication date:

30.11.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 243 *