Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Kemijske karakteristike sorata trešanja s otoka Cresa

Sandra Voća ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nadica Dobričević ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Družić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Čmelik ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
A. Knežević
Aleš Vokoruka ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Stjepan Pliestić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 331 Kb

str. 173-180

preuzimanja: 1.100

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno na sortama trešanja Stella, Creska, Van i Bing uzgojenim na lokalitetu otoka Cresa. Analizirana je kakvoća plodova preko parametara: suha tvar, ukupna kiselost, topljiva suha tvar, pH vrijednost i vitamin C. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje signifikantne razlike između istraživanih sorata. Sorta Stella imala je najveću količinu vitamina C koja je iznosila 15,1 mg/100g dok su sorte Creska i Van imale najveću količinu suhe tvari koja je iznosila 16,49 do 16,6% i topljive suhe tvari koja je iznosila 16,0 do 16,4 °Brix-a. Sve dobivene vrijednosti bile su u zadovoljavajućim granicama. Možemo zaključiti da u uvjetima otoka Cresa navedene sorte daju dobru kakvoću plodova.
.

Ključne riječi

Prunus avium L.; sorte Stella; Creska; Van i Bing; kemijska analiza

Hrčak ID:

26637

URI

https://hrcak.srce.hr/26637

Datum izdavanja:

22.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.046 *