Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2022.054

Antioksidativna i biološka aktivnost svježih i suhih ekstrakata marelica dobivenih hladnim namakanjem i ekstrakcijom potpomognutom ultrazvukom

Abla Bousselma ; Laboratory for the Improvement of Phytosanitary Protection Techniques in Mountain Ecosystems (LETPPÉM), Department of Food Technology, University of Batna 1 Hadj Lakhdar, Biskra Avenue, Batna, 05005, Alžir
Hichem Tahraoui ; Chemical Process Engineering Laboratory, Department of Process Engineering, University of Ferhat Abbas, Setif 19 000, Alžir
Dalila Abdessemed ; Laboratory (LAPAPEZA), Institute of Veterinary and Agricultural Sciences, University of Batna 1 Hadj Lakhdar, Biskra Avenue, Batna, 05005, Alžir
Abdeltif Amrane orcid id orcid.org/0000-0003-2622-2384 ; Univ Rennes, Ecole Nationale Supérieure de Chimie de Rennes, CNRS, ISCR-UMR6226, F-35 000 Rennes, Francuska
Mohammed Kebir ; Research Unit on Analysis and Technological Development in Environment (URADTE-CRAPC), BP 384, Bou-Ismail Tipaza, Alžir
Nassim Moula ; Fundamental and Applied Research in Animal and Health (FARAH) Department of Veterinary Management of Animal Resources, Faculty of Veterinary Medicine, University of Liege, Liege 4000, Belgija
Mouni Saadoudi ; Laboratory of Food Sciences (LSA), Department of Food Technology, University of Batna 1 Hadj Lakhdar, Biskra Avenue, Batna, 05005, Alžir
Asma Temagoult ; Laboratory of Food Sciences (LSA), Department of Food Technology, University of Batna 1 Hadj Lakhdar, Biskra Avenue, Batna, 05005, Alžir


Puni tekst: engleski pdf 255 Kb

str. 193-200

preuzimanja: 170

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti antioksidativno, antibakterijsko i antifungalno djelovanje ekstrakata svježih i obrađenih marelica (Prunus armeniaca L.), sušenih u mikrovalnoj pećnici pri različitim snagama (200, 400 i 800 W), dobivenih metodom hladnog namakanja i ekstrakcijom potpomognutom ultrazvukom. Biološka aktivnost (antibakterijska i antifungalna) procijenjena je difuzijskim testom na agar disku koristeći četiri bakterijska soja (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus i Streptococcus sp.) i dva gljivična soja (Candida spp. i Geotrichum capitatum). Metanolni ekstrakti svježih i sušenih plodova te tijesta marelice dobiveni hladnim namakanjem pokazali su antioksidativno djelovanje u rasponu od 34,22 do 96 %, što je više od ekstrakata dobivenih ekstrakcijom potpomognutom ultrazvukom s vrijednostima u rasponu od 14,37 do 66,88 %. Ekstrakata iz plodova marelice dobiveni objema ekstrakcijskim metodama pokazali su najveću inhibitornu aktivnost prema većini ispitivanih sojeva bakterija i gljiva sa zonama inhibicije u rasponu od 4 do 45 mm. Biološka aktivnost (antibakterijska i antifungalna) poboljšana je primjenom različitih intenziteta sušenja marelica. Osim toga, rezultati biološke aktivnosti ekstrakata dobivenih ekstrakcijom potpomognutom ultrazvukom bolji su u usporedbi s hladnim namakanjem.

Ključne riječi

antioksidans; antibakterijska i antifungalna aktivnost; marelica; hladno namakanje; ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom; sojevi

Hrčak ID:

295722

URI

https://hrcak.srce.hr/295722

Datum izdavanja:

14.3.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 744 *