Kratko priopćenje
Mikotoksini i kontaminirana hrana
Danijela Rupić
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Mikotoksini su sekundarni metaboliti plijesni visoke akutne toksičnosti. Uzročnici su različitih bolesti i to najviše putem kontaminirane hrane. Bolesti koje uzrokuju mikotoksini nazivaju se mikotoksikazama. Vrlo su stabilni i otporni na povišene temperature kao i na uobičajene postupke u proizvodnji i preradi hrane. Predstavljaju veliku opasnost za ljude i životinje diljem svijeta te uzrokuju značajnu štetu u gospodarstvu.U Hrvatskoj se, temeljem godišnjeg plana uzorkovanja, radi sustavna kontrola spomenutih vrsta hrane na mikotoksine u ovlaštenim laboratorijima za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane. Najveće dopuštene količine mikotoksina u hrani, kao i način uzorkovanja hrane za službene kontrole mikotoksina propisani su EU Direktivama.
Ključne riječi
mikotoksini,kontaminacija hrane
Hrčak ID:
298327
URI
Datum izdavanja:
7.10.2014.
Posjeta: 360 *