Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Mikotoksini i kontaminirana hrana

Danijela Rupić ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski PDF 142 Kb

verzije

str. 6-6

preuzimanja: 45

citiraj


Sažetak

Mikotoksini su sekundarni metaboliti plijesni visoke akutne toksičnosti. Uzročnici su različitih bolesti i to najviše putem kontaminirane hrane. Bolesti koje uzrokuju mikotoksini nazivaju se mikotoksikazama. Vrlo su stabilni i otporni na povišene temperature kao i na uobičajene postupke u proizvodnji i preradi hrane. Predstavljaju veliku opasnost za ljude i životinje diljem svijeta te uzrokuju značajnu štetu u gospodarstvu.U Hrvatskoj se, temeljem godišnjeg plana uzorkovanja, radi sustavna kontrola spomenutih vrsta hrane na mikotoksine u ovlaštenim laboratorijima za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane. Najveće dopuštene količine mikotoksina u hrani, kao i način uzorkovanja hrane za službene kontrole mikotoksina propisani su EU Direktivama.

Ključne riječi

mikotoksini,kontaminacija hrane

Hrčak ID:

298327

URI

https://hrcak.srce.hr/298327

Datum izdavanja:

7.10.2014.

Posjeta: 104 *