Stručni rad
Tablica hranjivih vrijednosti – osobna karta proizvoda
Sanja Katalenić Iljkić
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb, Hrvatska
Adrijana Ćosić
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Koliko hrana utječe na naše zdravlje tema je mnogih istraživanja. Pošteno informiranje u svrhu zaštite potrošača zakonska je obaveza svakog proizvođača, a time se potrošaču i omogućuje odabir hrane koja najviše odgovara njegovim prehrambenim potrebama. Ključnu ulogu u vezi između potrošača i hrane ima tablica hranjivih vrijednosti. Ona sadrži podatke o prosječnim vrijednostima količine pojedinih hranjivih tvari te daje uvid u kvalitetu proizvoda koja sve više dobiva na važnosti. Zbog svoje prirodne raznolikosti te odstupanja prilikom proizvodnje i skladištenja, nije uvijek moguće da sva hrana sadrži točne podatke o hranjivim tvarima. Također, različiti putovi vode do podataka koji čine tablicu hranjivih vrijednosti. Uz vodiče koji nemaju zakonsku osnovu, a dozvoljavaju znatna odstupanja analitičkih podataka, pošteno informiranje potrošača stavljeno je pod upitnik. Cilj ovog rada je prikazati kako je odabir pravilnog pristupa u izradi tablice hranjivih vrijednosti vrlo bitan, a dugogodišnje iskustvo pokazuje da je to upravo analitički pristup. Koliko je analiza hrane nužna, pokazat će se usporedbom spomenutih različitih pristupa pri izradi tablice hranjivih vrijednosti. Također, koliko to utječe na kvalitetu proizvoda koji se nudi krajnjem potrošaču svakako je nešto na što treba obratiti pozornost.
Ključne riječi
hrana,tablica hranjivih vrijednosti
Hrčak ID:
298335
URI
Datum izdavanja:
7.10.2014.
Posjeta: 362 *