Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/k.65.1.1

Svojstva trupova, profil masnih kiselina i oksidativna stabilnost mišićnog tkiva Ross 308 i Cobb 500 tovnih pilića

Zlata Kralik orcid id orcid.org/0000-0001-9056-9564 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu zdravstvenu njegu, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik ; Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu zdravstvenu njegu, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek, Hrvatska, Nutricin j. d. o. o., Đ. Đakovića 6, 31326 Darda, Hrvatska;
Ivona Djurkin Kušec ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu zdravstvenu njegu, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek, Hrvatska
Manuela Košević orcid id orcid.org/0000-0002-5760-621X ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu zdravstvenu njegu, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek, Hrvatska
Žarko Radišić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu zdravstvenu njegu, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek, Hrvatska
Igor Kralik ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska, Nutricin j. d. o. o., Đ. Đakovića 6, 31326 Darda, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 132 Kb

str. 3-12

preuzimanja: 226

citiraj


Sažetak

U radu se prikazuju rezultati istraživanja utjecaja genotipova Ross 308 i Cobb 500 brojlera muškog spola na klaonička svojstva i tehnološke pokazatelje prsnog mišićnog tkiva. Na svježim i zamrznutim uzorcima istraživani su sadržaji masnih kiselina kao i TBAR S vrijednosti u mišićnom tkivu. Meso prsa i zabataka čuvano je u zamrzivaču 30 dana na -20 °C. Tov brojlera organiziran je na konvencionalni način (jednaki uvjeti za oba genotipa). Masa trupova, nakon 35 dana tova, iznosila je za Ross 308 brojlere 1576,85 g a Cobb 500 brojlere 1586,40 g (P>0,05). Utvrđene su značajne razlike u CIE L* i CIE b* pokazateljima boje, kalu kuhanja (%) i WBSF (N) vrijednostima između genotipova (P<0,01). U mišićnom tkivu prsa genotip je utjecao na sadržaj palmitinske masne kiseline (P=0,046), a vrijeme čuvanja mesa utjecalo je na sadržaj miristinske masne kiseline (P<0,001). Interakcija dva ispitivana tretmana utjecala je na sadržaj stearinske, heptadecenske, oleinske, linolne, arahidonske kao i ukupnih SFA i n-6 PUFA (P<0,05). Utjecaj vremena čuvanja mišićnog tkiva i interakcija utjecali su na sadržaj eikozadienske, dihomo-γ-linolenske, α-linolenske, ukupnih n-3 PUFA, te na omjer n-6/n-3 PUFA (P<0,05). Analizom sadržaja masnih kiselina u svježem i zamrznutom mišićnom tkivu zabataka utvrđeno je da genotip pilića i interakcija nemaju utjecaja na ovaj nutritivni pokazatelj. U mišićnom tkivu zabataka značajan utjecaj na sadržaj linolne i ukupnih n-6 PUFA masnih kiselina imalo je vrijeme čuvanja mesa (P<0,05). Istraživanje oksidativne stabilnosti mišićnog tkiva prsa i zabataka pokazalo je da samo čuvanje mesa značajno utječe na TBAR S vrijednosti (P<0,01), dok genotip brojlera nema značajnog utjecaja (P>0,05).

Ključne riječi

brojleri; genotipovi; svojstva trupa; profil masnih kiselina; TBARS

Hrčak ID:

302834

URI

https://hrcak.srce.hr/302834

Datum izdavanja:

23.5.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 654 *