Izvorni znanstveni članak
Profil hlapljivih tvari hrvatskih medova lipe (Tilia sp.), medljikovca jele (Abies alba) i meda kadulje (Salvia officinalis)
Dražen Lušić
orcid.org/0000-0002-1636-6512
; Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci, Braće Branchetta 20, HR-51000 Rijeka, Hrvatska
Olivera Koprivnjak
; Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci, Braće Branchetta 20, HR-51000 Rijeka, Hrvatska
Duška Ćurić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Anna G. Sabatini
; Council for Research and Experimentation in Agriculture, National Institute of Apiculture, Via di Saliceto 80, I-40128 Bologna, Italy
Lanfranco S. Conte
; Department of Food Science, University of Udine, Via Marangoni 97, I-33100 Udine, Italy
Sažetak
Profili hlapljivih tvari meda lipe (Tilia sp.), medljikovca jele (Abies alba) i meda kadulje (Salvia officinalis), proizvedeni u Hrvatskoj, istraživani su najprije metodom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (head space solid phase microextraction, HS-SPME), a zatim s plinskom kromatografijom i masenom spektrometrijom (gas chromatography-mass spectrometry, GC-MS). Botaničko porijeklo uzoraka meda potvrđeno je melisopalinološkom i senzorskom analizom. Prvi su put opisana senzorska svojstva meda od kadulje koja su ovisno o konzistenciji bila prilično ujednačena: od svijetlosmeđe do svijetlozelene boje; miris od slabijeg do srednjeg intenziteta, blago rezak i po drvu; postojani blago slatkasti (po pečenim jabukama) i kiselkasti okus. Opisani su karakteristični sastojci hlapljivih tvari analiziranih medova. Uzimajući u obzir sličnosti profila hlapljivih komponenata meda lipe i medljikovca jele s onima opisanim u literaturi, na temelju kvalitativne analize podataka predloženi su karakteristični hlapljivi sastojci. Profil hlapljivih tvari meda kadulje prikazan je po prvi put, a ustanovljeno je da se poprilično razlikuje od ostalih vrsta proučavanih medova, te da sadrži najmanji broj pikova (34). Identificirano je nekoliko dosad neutvrđenih spojeva u medu kadulje: tetrahidro-2,2,5,5-tetrametilfuran, 3-heksenilni ester maslačne kiseline, 2-metilbenzen, maltol, metilni ester 3-furan-karboksilne kiseline i benzenoctena kiselina. S obzirom na dobivene rezultate, te nedostatak usporedivih literaturnih podataka, ti su spojevi predloženi kao karakteristični hlapljivi spojevi meda kadulje.
Ključne riječi
med kadulje; med lipe; medljikovac jele; hlapljivi sastojci; mikroekstrakcija na čvrstoj fazi; senzorska svojstva
Hrčak ID:
27761
URI
Datum izdavanja:
4.6.2007.
Posjeta: 3.391 *