Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Optimiranje mikrovalne ekstrakcije antihepatotoksičnog triterpenoida iz korijena biljke Actinidia deliciosa i usporedba s konvencionalnim metodama ekstrakcije

Xinpeng Bai ; College of Science and Engineering, South China University of Tropical Agriculture, Hainan 571737, PR China
Aiyong Qiu ; The Key Laboratory of Food Science and Safety, Ministry of Education, Southern Yangtze University, Wuxi 214036, PR China
Junjun Guan ; College of Bioengineering, Henan University of Technology, Zhengzhou 450052, PR China


Puni tekst: engleski pdf 427 Kb

str. 174-180

preuzimanja: 1.567

citiraj


Sažetak

Razvijen je i optimiran jednostavan i brz postupak mikrovalne ekstrakcije (microwave-assisted extraction – MAE) triterpenoida (TTP) iz korijena biljke Actinidia deliciosa. Metodom odzivnih površina (response surface methodology – RSM) optimirano je nekoliko varijabla koje bi mogle utjecati na učinkovitost ekstrakcije, a to su: vrijeme ekstrakcije (min), udjel etanola (%), omjer tekuće i krute faze (V/m) i snaga mikrovalova (W). Rezultati pokazuju da su udjel etanola i snaga mikrovalova statistički najvažniji faktori. Određeni su optimalni uvjeti i matematičkim modelima izračunate trodimenzionalne površine odziva. Optimalni uvjeti bili su udio etanola 72,67 %, snaga mikrovalova 362,12 W, omjer tekuće i krute faze (V/m) 15:1 i vrijeme ekstrakcije 30 min. Pri optimalnim uvjetima ekstrahirano je 84,96 % TTP, a postupkom mikrovalne ekstrakcije dobiveni su bolji prinosi nego konvencionalnim metodama ekstrakcije (ultrazvučne i ekstrakcije pomoću refluksa). Također je znatno smanjeno vrijeme ekstrakcije (s 8 h na 30 min) i potrošnja otapala (s 30 na 15) u usporedbi s ekstrakcijom pomoću refluksa.

Ključne riječi

mikrovalna ekstrakcija; korijen biljke Actinidia deliciosa; triterpenoid; metoda odzivnih površina

Hrčak ID:

27767

URI

https://hrcak.srce.hr/27767

Datum izdavanja:

4.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.730 *