Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Metrijske karakteristike hrvatske verzije Skale subjektivne vitalnosti (SVS ‒ HR)

Ana-Marija Jagodić Rukavina ; Kineziološko učilište Body tehnike
Marija Nemet Petračić ; Visoko učilište Algebra


Puni tekst: hrvatski pdf 904 Kb

str. 113-118

preuzimanja: 116

citiraj


Sažetak

Cilj ‒ utvrditi faktorsku strukturu i unutarnju pouzdanost hrvatske verzije Skale subjektivne vitalnosti i time omogućiti širenje istraživanja vitalnosti na hrvatskom jeziku.
Metode ‒ Upitnik od 6 pitanja je prevela profesorica engleskog jezika uz konzultacije s dva kineziologa. Na uzorku od 415 sudionika koji su dobrovoljno ispunili hrvatsku verziju Skale subjektivne vitalnosti (engl., Subjective vitality scale ‒ SVS) provedena je konfirmacijska faktorska analiza za utvrđivanje konstruktne valjanosti te je pouzdanost skale utvrđena Cronbach alfa koeficijentom interne konzistentnosti.
Rezultati ‒ Originalni model od 6 čestica u podlozi kojih leži jedan faktor pokazao je dobru prikladnost podacima, međutim, utvrđeno je kako čestica 2: „Trenutno se osjećam tako živim da samo želim puknuti.“ ima nisko zasićenje. Sukladno tome, specificiran je drugi model u kojemu je navedena čestica isključena. Model od 5 čestica također je pokazao zadovoljavajuću prikladnost podacima i pouzdanost, te je zadržan.
Zaključak ‒ Metrijske karakteristike hrvatske verzije Skale subjektivne vitalnosti (SVS ‒ HR) statistički su zadovoljavajuće te je opravdana buduća primjena navedenog upitnika s ciljem istraživanja u području vitalnosti.

Ključne riječi

vitalnost, SVS, životna energija, valjanost, pouzdanost, samoprocjena, kvaliteta života

Hrčak ID:

304529

URI

https://hrcak.srce.hr/304529

Datum izdavanja:

29.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 264 *