Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ULOGA PREHRANE U PREVENCIJI KARCINOMA

Valentina Rahelić ; Klinički Bolnički Centar Zagreb, Služba za prehranu i dijetetiku, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Hrvatska
Josipa Matanić ; Klinički Bolnički Centar Zagreb, Služba za prehranu i dijetetiku, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Hrvatska
Sandra Bival orcid id orcid.org/0000-0002-2938-6715 ; Klinički Bolnički Centar Zagreb, Služba za prehranu i dijetetiku, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Hrvatska
Zrinka Šmuljić orcid id orcid.org/0009-0007-0943-4867 ; Klinički Bolnički Centar Zagreb, Služba za prehranu i dijetetiku, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Hrvatska
Nikola Mesarić ; Klinički Bolnički Centar Zagreb, Služba za prehranu i dijetetiku, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Hrvatska
Eva Pavić orcid id orcid.org/0000-0002-3506-1183 ; Klinički Bolnički Centar Zagreb, Služba za prehranu i dijetetiku, Kišpatićeva 12, 10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 273 Kb

str. 26-32

preuzimanja: 268

citiraj


Sažetak

Karcinom postaje sve veći javnozdravstveni problem današnjice, čija prevalencija je u kontinuiranom porastu diljem svijeta. Među vodećim je uzrocima smrtnosti, a glavni rizični čimbenici su oni na koje zapravo možemo utjecati te time prevenirati od 30 do 50 % različitih vrsta karcinoma. Jedan od ključnih i glavnih koraka u prevenciji je održavanje normalne/zdrave tjelesne mase, pravilnom, uravnoteženom i raznolikom prehranom uz redovnu tjelesnu aktivnost. Ne postoji „super hrana“ za koju možemo reći da sprječava razvoj karcinoma, kao niti točno određena hrana koja ga uzrokuje, ali postoje načini prehrane koji mogu doprinijeti prevenciji odnosno razvoju ove bolesti u sklopu prevencije. Preporučuje se općenito dati prednost hrani biljnog podrijetla, što je najbolje obuhvaćeno principima Mediteranske prehrane. Takva prehrana obiluje povrćem (osobito zelenim lisnatim, crvenim i narančastim te krucifernim), voćem (bobičastim, citrusima, crvenim i narančastim), mahunarkama i cjelovitim žitaricama te maslinovim uljem. Od hrane životinjskog podrijetla preporučuje se češća konzumacija ribe i mliječnih proizvoda. S druge strane, preporučuje se izbjegavati konzumaciju industrijski procesirane hrane bogate solju, mastima niske nutritivne kvalitete i dodanim šećerom te ograničiti konzumaciju crvenog mesa i paziti na sam proces pripreme hrane kako ne bi došlo do stvaranja štetnih/kancerogenih spojeva. Preporučuje se izbaciti mesne prerađevine, kao i prekomjernu konzumaciju alkohola. Usvajanje preporuka o promjeni načina života, što uključuje pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, važan je dio prevencije razvoja karcinoma.

Ključne riječi

prevencija; hrana biljnog podrijetla; antioksidansi; karcinom; procesirana hrana

Hrčak ID:

306283

URI

https://hrcak.srce.hr/306283

Datum izdavanja:

19.7.2023.

Posjeta: 496 *