Pregledni rad
https://doi.org/10.15255/KUI.2022.056
Organske reakcije u vodi
Dajana Gašo-Sokač
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek
Valentina Bušić
orcid.org/0000-0002-9384-1946
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek
*
Dora Zobundžija
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek
Mirna Habuda-Stanić
orcid.org/0000-0002-0089-9488
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek
* Dopisni autor.
Sažetak
Velik je izazov provoditi organske reakcije u vodi. U posljednjem desetljeću broj znanstvenih istraživanja koja se bave proučavanjem vode kao zelenog otapala nastavio je eksponencijalno rasti. Osim što je jeftina, voda nije štetna za okoliš, a ponekad daje potpuno neočekivanu reaktivnost u kemijskim reakcijama. Postoji širok raspon organskih reakcija koje se mogu odvijati u vodi: od uobičajenih oksidoredukcijskih reakcija, reakcija koje uključuju karbokatione, pericikličkih reakcija, reakcija prijelaznih metala itd. Organske reakcije u vodenom mediju primjenjuju se u kemiji ugljikohidrata i kemijskoj modifikaciji biomolekula. U novije vrijeme voda se upotrebljava kao medij u mikrovalnoj sintezi.
Ovaj pregledni rad daje uvid u važnost ovog područja budući da se organske reakcije u vodi kao otapalu odvijaju po principima zelene kemije.
Ključne riječi
zelena kemija; voda; organske reakcije
Hrčak ID:
307506
URI
Datum izdavanja:
28.8.2023.
Posjeta: 681 *