Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.55378/rv.47.2.5

Umjetna inteligencija u oslikavanju koljena magnetnom rezonancijom

Petra Kujundžić ; University of Split, University Department of Health Studies, Split, Croatia
Tatjana Matijaš orcid id orcid.org/0000-0003-0494-1601 ; University of Split, University Department of Health Studies, Split, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.038 Kb

str. 37-45

preuzimanja: 0

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 1.038 Kb

str. 37-45

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Uvod: Tehnološkim napretkom dolazi do sve veće uporabe radioloških snimanja, a povećanjem broja snimanja dolazi do povećanog radnog opterećenja radiologa. Pokretačem primjene AI u radiologiji smatra se upravo smanjenje radnog opterećenja radiologa i potreba za bržom i preciznijom uspostavom dijagnoze.
Cilj rada: Cilj ovog rada je približiti čitatelju implementaciju AI u radiologiji, posebno kod modaliteta MRI te na koji način algoritmi dubokog učenja pospješuju rekonstrukciju slike.
Rasprava: Brojna su istraživanja potvrdila značaj implementacije strojnog učenja, podskupa umjetne inteligencija, u radiološki sustav. U ovom preglednom radu izdvojena su brojna istraživanja primjene dubokog učenja kod magnetne rezonancije, a naglasak je na modelima za automatsku segmentaciju. Automatska segmentacija pokazala je izvrsne rezultate kod ranog otkrivanja osteoartritisa, zatim kod puknuća prednjeg križnog ligamenta i meniska, najčešćih ozljeda koljena, a također se u novije vrijeme model dubokog učenja istaknuo i kod automatske procjene koštane dobi. Automatskom segmentacijom postigla se, prije svega visoka točnost i preciznost, objektivnost i ušteda vremena.
Zaključak: Dosadašnja istraživanja već su istaknula značajnu prednost primjene strojnog učenja u radiologiji te iznimnu kompatibilnost u radu radiologa i strojnog učenja, čime se postižu precizne i brze dijagnoze. Sve je to veliki poticaj za daljnja istraživanja, a tehnološki napredak zasigurno će ubrzati njegovu integraciju u kliničku praksu.

Ključne riječi

automatizirana segmentacija; duboko učenje; MRI; umjetna inteligencija

Hrčak ID:

309281

URI

https://hrcak.srce.hr/309281

Datum izdavanja:

18.10.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *