Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ GMO NA EKOLOŠKU POLJOPRIVREDU
John Fagan
; Genetic ID, Cert ID, FoodChain, Fairfield, Iowa 52556, USA
Sažetak
Gotovo svi znanstvenici se slažu da su danas uobičajene metode za ugradnju novog gena u genom biljke putem genetičkog inženjerstva (genetičke modifikacije): (1) neprecizne i slučajne, (2) pa je njihov utjecaj na biološke funkcije biljke nepredvidiv, (3) a neželjeni učinci GMO na zdravlje konzumenta i na okoliš mogući. Korištenje GMO u ekološkoj poljoprivredi je zabranjeno, stoga potrošač vjeruje da oznaka “ekološki” zakonski štiti od prisustva GMO u hrani. Međutim, povećano korištenje GMO u konvencionalnoj poljoprivredi nekih zemalja predstavlja prijetnju razvoju ekološke poljoprivrede: opasnost od zagađenja ekološki proizvedene hrane, bilo putem stranooplodnje u polju, bilo miješanjem s GMO tijekom transporta, uskladištenja ili prerade. Procjena stvarne opasnosti od GMO po ekološku poljoprivredu u Europi, Japanu i sjevernoj Americi vodi ka zaključku da je jaz između očekivanja potrošača i industrijske prakse najznačajniji izazov pred ekološkim pokretom danas. U radu su razmatrani pristupi proučavanju tih izazova. Na mikronivou, za kontrolu rizika od GMO po ekološki proizvodni sistem, mogu se koristiti: testiranje prisustva GMO, sistem praćenja izvora i sistem segregacije. Na makronivou izazovi GMO preko industrije mogu se nadzirati kroz: održivo snabdijevanje ekološkim sjemenom i kritičnim sastojcima i kroz strogu regionalnu i nacionalnu kontrolu uzgoja GM usjeva. Opisani su primjeri takvog pristupa u Europi i sjevernoj Americi.
Ključne riječi
ekološka poljoprivreda; genetičko inženjerstvo; održiva poljoprivreda; okoliš; sigurnost hrane; testiranje GMO
Hrčak ID:
28608
URI
Datum izdavanja:
15.10.2008.
Posjeta: 5.326 *