Skip to the main content

Professional paper

Razvoj transportne infrastrukture za vodik u Europskoj uniji i osnovne smjernice za njezin razvoj u Republici Hrvatskoj

Branka Belamarić ; Plinacro Ltd.
Robert Bošnjak ; Plinacro Ltd.


Full text: croatian pdf 2.293 Kb

page 48-56

downloads: 63

cite

Full text: english pdf 2.293 Kb

page 48-56

downloads: 57

cite

Download JATS file


Abstract

Europski zeleni plan i strateški dokumenti koji su iz njega proizašli postavili su temelje za razmišljanje o prenamjeni postojeće plinske transportne infrastrukture za transport vodika. Navedeno je dovelo i do sagledavanja budućeg razvoja vodikove transportne infrastrukture. U radu je dan pregled plinske transportne mreže na razini EU i Hrvatske, pozicije Europske mreže operatora transportnih sustava za plin (ENTSOG) i zakonodavnih pretpostavki za njegovu ulogu u razvoju dekarboniziranih mreža budućnosti i uključivanja projekata za vodik na Listu projekata od posebnog interesa EU (PCI lista). Pored toga, prezentirana je uloga i vizija inicijative Europska vodikova okosnica (European Hydrogen Backbone), te, u zaključnom dijelu, predstavljeni Plinacrovi planirani vodikovi projekti.

Keywords

vodik; planiranje plinskog transportnog sustava; mreža plinovoda za vodik; European Hydrogen Backbone; Plinacro

Hrčak ID:

311502

URI

https://hrcak.srce.hr/311502

Publication date:

15.12.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 241 *




Uvod

Donošenjem Europskog zelenog plana (Green Deala), sveobuhvatne strategije Europske unije iz prosinca 2019. koja je za cilj postavila ugljičnu neutralnosti 2050. godine, po prvi put je vodik sagledan kao dio budućeg dekarboniziranog sustava EU. Sveobuhvatniji pristup ulozi koju vodik može imati osiguralo je donošenje dviju komplementarnih strategija u srpnju 2020. godine: Strategije za vodik za klimatski neutralnu Europu i Strategije za integraciju energetskog sustava. Operatori plinskog transportnog sustava, imajući to u vidu, kao i reviziju Uredbe o transeuropskoj energetskoj infrastrukturi (TEN-E) i na njoj utemeljeni proces izbora projekata od posebnog značaja za EU (PCI projekata), planiraju budući razvoj vodikove transportne mreže, primarno prenamjenom dijela postojeće plinske transportne mreže. Europska mreža operatora transportnih sustava za plin (ENTSOG) u svom Desetogodišnjem planu razvoja objedinjuje pojedinačne projekte operatora te provodi stručne analize za izbor PCI projekata. Istovremeno, inicijativa Europska vodikova okosnica (European Hydrogen Backobone) detaljnjije razrađuje sve elemente budućeg razvoja vodikovih transportnih sustava i dobavnih koridora. Navedeno je detaljnije opisano u nastavku članka.

Metode

Metode korištene u izradi rada.

Rezultati

Tekst rezultata

Rasprava

Tekst

Appendix/Dodatak -->

References

1. 

Belamarić B., , Bošnjak R. , authors. 2023. Vodik u planovima dekarbonizacije europskog plinskog sektora i osnovne smjernice za dekarbonizaciju plinskog transportnog sustava RH. Zbornik radova 38. Međunarodnog znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin. ():1–11

2. 

, author. A European hydrogen infrastructure vision covering 28 countries. European Hydrogen Backbone. ():

3. 

, author. EHB initiative to provide insights on infrastructure development by 2030. European Hydrogen Backbone. ():

4. 

, author. 2021. Extending the European Hydrogen Backbone. European Hydrogen Backbone. ():

5. 

, author. Five Hydrogen Supply Corridors for Europe in 2030. European Hydrogen Backbone. ():

6. 

, author. How a dedicated hydrogen infrastructure can be created. European Hydrogen Backbone. (108):159–174

7. 

, author. Europski zeleni plan. Europska komisija. ():

8. 

, author. Plan REPowerEU. Europska komisija. ():

9. 

, author. Analysing future demand, supply, and transport of hydrogen. Gas for Climate. ():

10. 

, author. 2022. Prijedlog Desetogodišnjeg plana razvoja plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske 2023. – 2032. Plinacro. ():

11. 

, author. Prijedlog direktive Europskog Parlamenta i Vijeća o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište plinova iz obnovljivih izvora i prirodnih plinova i vodika. ():

12. 

, author. Prijedlog uredbe Europskog Parlamenta i Vijeća o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište plinova iz obnovljivih izvora i prirodnih plinova i vodika. ():

13. 

, author. Uredba (EU) 2022/869 o smjernicama za transeuropsku energetsku infrastrukturu, izmjeni uredaba (EZ) br.715/2009, (EU) 2019/942 i (EU) 2019/943 i direktiva 2009/73/EZ i (EU) 2019/944 te stavljanju izvan snage Uredbe(EU) br. 347/2013. ():

14. 

, author. Internetske stranice operatora plinskog transportnog sustava, članova ENTSOG-a, navedenih u Tablici 1. ():


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.