Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.26.2.2
Uzgoj puževa – ekološki izazovi i perspektive
Amra Alispahić
orcid.org/0009-0008-6251-1726
; Veterinarski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
*
Adis Softić
; Veterinarski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
* Dopisni autor.
Sažetak
Uzgoj puževa, poznat kao i helicikultura, je vrsta uzgoja životinja koja uključuje reprodukciju i uzgoj puževa za ljudsku prehranu. Iako je uzgoj puževa još uvijek relativno rijedak u mnogim dijelovima svijeta, to je industrija u porastu koja nudi niz prednosti, uključujući mali utjecaj na okoliš, visok potencijal profitabilnosti i jedinstvene prehrambene prednosti. Među raznolikim jestivim vrstama, puževi kao što su Cornu aspersum i Helix pomatia imaju izuzetan potencijal i kao alternativni izvori proteina u prehrani ljudi. Njihovo meso sadrži povoljan profil hranjivih tvari, odnosno esencijalne aminokiseline, minerale i vitamine, što ga čini vrijednom dopunom ili zamjenom za tradicionalne izvore proteina. Tehnike i postupci uzgoja puževa značajno su napredovali posljednjih godina, što je dovelo do povećanja produktivnosti i poboljšanja ekspresije genetskih svojstava u populaciji puževa. Nadalje, recentni istraživački napori usmjereni su na istraživanje i razvoj protokola za uzgoj puževa prilagođenih specifičnim javnozdravstvenim i veterinarskim zahtjevima. Optimizacija metoda uzgoja, uključujući umjetnu selekciju, kontrolirano parenje i poboljšanje genetičkog profila, ima vrlo značajan potencijal za poboljšanje poželjnih osobina u populaciji puževa. Ovaj napredak može doprinijeti razvoju vrhunskih pasmina puževa s poboljšanim prehrambenim profilima, otpornošću na bolesti i terapeutskim svojstvima. Štoviše, uzgoj puževa predstavlja priliku za ublažavanje ili rješavanje ekoloških problema povezanih s tradicionalnom stočarskom proizvodnjom. Učinkovito korištenje resursa, minimalni zahtjevi za prostorom i mali utjecaj na okoliš čine uzgoj puževa ekološki prihvatljivom alternativom konvencionalnoj animalnoj proizvodnji. Puževi su također manje osjetljivi na određene zarazne bolesti koje obično pogađaju tradicionalno uzgajane životinje, smanjujući potrebu za upotrebu antimikrobnih lijekova i promičući održive prakse. Kontinuirana edukacija i istraživanje o tehnikama uzgoja puževa, prehrambenim profilima i terapijskim primjenama utrt će put inovativnim veterinarskim praksama koje daju prioritet održivosti, dobrobiti životinja i poboljšanim zdravstvenim ishodima. Nastavak istraživanja u ovom području predstavlja novu priliku za veterinare i poljoprivrednike da doprinesu zdravlju i dobrobiti životinja uz promidžbu održivih praksi u stočarskoj industriji. Ovaj pregledni članak ima za cilj pregled znanstvene literature o pravilnom uzgoju jestivih puževa i mogućim negativnim antropogenim i klimatskim utjecajima kao potencijalnom izazovu za uzgajivače.
Ključne riječi
jestivi puževi; helicikultura; uzgoj; okolišni utjecaj; hranjive tvari
Hrčak ID:
315443
URI
Datum izdavanja:
21.3.2024.
engleski njemački španjolski talijanski
Posjeta: 1.132 *