Veterinarska stanica, Vol. 56 No. 1, 2025.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.46419/vs.56.1.11
Prvo izvješće o prisutnosti potencijalno patogene bakterije Vibrio parahaemolyticus u uzgojenih dagnji (Mytilus galloprovincialis) istarskoga akvatorija ostvaren primjenom mikrobioloških i molekularnih metoda
Natalija Džafić
orcid.org/0000-0001-7658-5517
; Croatian Veterinary Institute, Branch Veterinary Institute Rijeka, Croatia
Barbara Boljkovac Begić
orcid.org/0009-0000-1423-0075
; Croatian Veterinary Institute, Branch Veterinary Institute Rijeka, Croatia
Karmela Nina Barać
orcid.org/0009-0003-9474-6363
; Croatian Veterinary Institute, Branch Veterinary Institute Rijeka, Croatia
Miroslav Benić
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Sanja Duvnjak
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Lidija Kozačinski
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Kristina Kvrgić
orcid.org/0000-0002-2102-1113
; Croatian Veterinary Institute, Branch Veterinary Institute Rijeka, Croatia
*
Andrea Humski
orcid.org/0000-0003-3027-1306
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
* Dopisni autor.
Sažetak
Primjenom mikrobioloških i molekularnih tehnika, pretraženo je 328 uzoraka školjkaša dagnji (Mytilus galloprovincialis), uzgojenih na području istarskoga akvatorija. Rezultati ukazuju na smanjenu osjetljivost mikrobiološke tehnike (2.44 %) u odnosu na molekularnu dijagnostiku kojom je dokazana prisutnost bakterije V. parahaemolyticus u 21,34 % uzoraka. Izgledi za dokazivanje prisutnosti ove bakterije su 7,19 puta veći kada je površinska temperatura mora veća od 15 °C, dok su geni za kodiranje termostabilnog direktnog hemolizina (TDH) i hemolizina ovisnog o TDH (TRH) u uzorcima dokazani pri temperaturama mora iznad 22,5 °C, odnosno 24,7 °C. Udio TDH i TRH pozitivnih uzoraka iznosio je 10 % od ukupnih 70 V. parahaemolyticus-pozitivnih uzoraka. S obzirom na nedostatak zakonske obveze praćenja prisutnosti ove bakterije moguće je oboljevanje ljudi nakon konzumacije sirovih ili termički nedostatno obrađenih školjkaša.
Ključne riječi
dagnje; Vibrio parahaemolyticus; mikrobiološka metoda; PCR
Hrčak ID:
317596
URI
Datum izdavanja:
11.6.2024.
Posjeta: 509 *