Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.26.4.2
Inovacije u mesnoj industriji: prirodna bojila za organske kobasice bez nitrita
Tina Perko
orcid.org/0009-0002-0574-4888
; Izobraževalni center Piramida Maribor, Višja strokovna šola, Srednja šola za prehrano in živilstvo, Maribor, Slovenija
*
* Dopisni autor.
Sažetak
Cilj istraživanja bio je proizvesti hrenovke (hot dog) u kojima je izmijenjen sastav mesne emluzije, te usporediti njihova senzorna svojstva i mikrobiološku kvalitetu. U tu su svrhu pripremljene tri različite emulzije. Kontrolna emulzija (uzorak 1), pripremljena je prema receptu za organske proizvode od govedine. U drugu emulziju (uzorak 2) dodana je cikla u prahu. U trećoj emulziji (uzorak 3) pola udjela jodirane morske soli zamijenjeno je s nitritnom soli. Proizvodi su analizirani na ukupni broj mikroorganizama 1., 7., 14. i 21. dana pohrane. Također, ocijenjena je senzorna kvaliteta proizvedenih hrenovki.
Ključne riječi
mesna emulzija; jodirana morska sol; cikla; natrijev nitrit; senzorna evaluacija; mikrobiološka analiza
Hrčak ID:
319510
URI
Datum izdavanja:
15.7.2024.
engleski njemački španjolski talijanski
Posjeta: 427 *