Izvorni znanstveni članak
TRAŽENE KOMPETENCIJE U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU – PERSPEKTIVA POSLODAVACA U DUBROVAČKO-NERETVANSKOJ ŽUPANIJI
Perica Vojinić
; Sveučilište u Dubrovniku, Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Lapadska obala 7, 20000 Dubrovnik
*
* Dopisni autor.
Sažetak
U radu su analizirani primarni podatci prikupljeni na uzorku stručnjaka zaposlenih u poslovnim subjektima iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane na razini Dubrovačko-neretvanske županije (DNŽ). Cilj istraživanja je identificirati obrazovne potrebe te tražene kompetencije na tržištu rada u DNŽ. Rezultati istraživanja ukazuju na potrebu unaprjeđenja postojećih te osmišljavanja novih edukacijskih programa usmjerenih na obučavanje kadrova za rad u turizmu i ugostiteljstvu s ishodima učenja koji će biti usklađeni s kompetencijama koje se traže na tržištu rada. Doprinos rada očituje se u identifikaciji kompetencija koje zahtjeva tržište rada budući da je to prvi korak u kreiranju efikasnog modela kompetencija koji je ključan za definiranje učinkovite izvedbe. Istraživanje pridonosi i planiranju kurikuluma obrazovnih programa i programa cjeloživotnog obrazovanja usmjerenih na obrazovanje kadrova za rad u turizmu i ugostiteljstvu uzimajući u obzir kompetencije koje traže poslodavci.
Ključne riječi
Dubrovačko-neretvanska županija; kompetencije; tržište rada; turizam i ugostiteljstvo
Hrčak ID:
320057
URI
Datum izdavanja:
31.7.2024.
Posjeta: 217 *