Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15291/csi.4443

O Franu Kurelcu i Slovacima. Dva pisma Alexandru Boleslavinu Vrchovskom

L'ubica Blažencova ; Pedagogicka fakulta Univerzity Komenskeho v Bratislave, Bratislava, Slovačka
Marijan Šabić ; Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Slavonski Brod, Hrvatska *

* Autor za dopisivanje.


Puni tekst: engleski pdf 328 Kb

str. 103-119

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

U prilogu su priopćena dva pisma koja je Fran Kurelac 1836. i 1837. iz Pešte u Bratislavu poslao svom vršnjaku, slovačkom preporoditelju Alexandru Boleslavínu Vrchovskom. O životu i radu filologa i književnika Frana Kurelca (1811.
– 1874.), jednog od prvaka hrvatskog narodnog preporoda, napisane su brojne studije. S obzirom na to da je prvi zapaženi tekst u hrvatskoj periodici objavio tek u travnju 1848., kada je već imao 37 godina, malobrojni su Kurelčevi biografi imali ambiciju dati koliko-toliko cjelovitu i zaokruženu sliku njegova života. Glavni predmet interpretacije ovih pisama jest odnos Frana Kurelca prema tadašnjoj slovačkoj kulturno-političkoj situaciji. Kurelac je zagovarao jedinstvo tada jezično i konfesionalno podijeljenih slovačkih intelektualaca. Jezičnu situaciju među Slovacima u vrijeme u kojem su nastala ova dva pisma obilježila je koegzistencija slovačkog, češkog i drugih jezika, što se ponajviše ogledalo u leksičkom fondu. Kako ni češki jezik još nije bio u potpunosti normiran i u njegovoj su standardizaciji postojale različite tendencije, tako i u njegovoj upotrebi među Slovacima nalazimo najmanje tri varijante. Kurelčeva su pisma napisana posebnom, zanimljivom i značajno bohemiziranom varijantom slovačkog jezika, pod utjecajem jezika književnih djela Jána Kollára.

Ključne riječi

Fran Kurelac; Alekander Boleslavín Vrchovský; 19. stoljeće; slovačko-hrvatske veze; slovački jezik

Hrčak ID:

320208

URI

https://hrcak.srce.hr/320208

Datum izdavanja:

30.6.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *