Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Utjecaj roka berbe na sadržaj hlapljivih spojeva u grožđu sorte ‘Sauvignon bijeli’

Simona Hofer Geušić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Martin Staroveški
Marina Anić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marko Karoglan ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska *

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 113 Kb

str. 36-46

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih rokova berbe na sadržaj hlapljivih spojeva u grožđu sorte ‘Sauvignon bijeli’, berbe 2023. godine, vinogorja Plešivica-Okić. Berba se odvijala u tri različita roka s četiri do sedam dana razmaka te je pokus postavljen po slučajnom bloknom rasporedu s tri ponavljanja od po deset trsova. Rok berbe utjecao je na osnovni kemijski sastav grožđa u vidu kontinuiranog povećanja koncentracije šećera, jabučne kiseline i pH vrijednosti. S druge strane, ukupne kiseline u grožđu su se smanjivale prema trećem roku berbe. Ustanovljeno je da rok berbe nije imao utjecaj na sadržaj ukupnih aldehida, hlapljivih fenola, terpena i viših alkohola. U trećem roku berbe došlo je do povećanja sadržaja estera i C13 norizoprenoida. Sadržaj masnih kiselina bio je najviši u drugom roku berbe.

Ključne riječi

‘Sauvignon bijeli’, rok berbe, hlapljivi spojevi

Hrčak ID:

331993

URI

https://hrcak.srce.hr/331993

Datum izdavanja:

23.4.2025.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *