Izvorni znanstveni članak
Multidisciplinarni pristup karakterizaciji autohtonih istarskih sorti maslina (Olea europaea L.)
Danijela Poljuha
orcid.org/0000-0002-6177-6932
; Institut za poljoprivredu i turizam, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Hrvatska
Barbara Sladonja
; Institut za poljoprivredu i turizam, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Hrvatska
Karolina Brkić Bubola
orcid.org/0000-0002-7132-9220
; Institut za poljoprivredu i turizam, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Hrvatska
Marina Radulović
; Institut za poljoprivredu i turizam, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Hrvatska
Kristina Brščić
orcid.org/0000-0001-5318-3574
; Institut za poljoprivredu i turizam, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Hrvatska
Elvino Šetić
; Institut za poljoprivredu i turizam, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Hrvatska
Marin Krapac
orcid.org/0000-0003-0741-388X
; Institut za poljoprivredu i turizam, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Hrvatska
Aldo Milotić
; Institut za poljoprivredu i turizam, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Hrvatska
Sažetak
Istarska se županija odlikuje dugom tradicijom maslinarstva i uljarstva te znatnom biološkom raznolikošću lokalnih genetskih resursa masline (Olea europaea L.). Maslinovo je ulje jedan od najvažnijih tipičnih prehrambenih proizvoda u Istri. S obzirom na trenutačnu tendenciju potrošača da odabiru tipične proizvode, prijeko je potrebno definirati autohtone istarske sorte maslina te istaknuti specifičnosti pojedinih vrsta ulja. U tu svrhu primijenjen je multidisciplinarni pristup. U radu su opisane četiri sorte maslina (Buža, Buža puntoža, Istarska bjelica i Rosinjola) i dan je njihov morfološki i molekularni opis, te prikazani rezultati kemijske analize sortnih ulja. Također su određeni i opisani sljedeći parametri: ukupno 23 morfološke značajke sorte, mikrosatelitni profili na 12 SSR lokusa, indeks ekstrakcije ulja, mali udjeli određenih sastojaka, boja i antioksidacijska aktivnost maslinova ulja.
Ključne riječi
Olea europaea L.; autohtone sorte; morfologija; jednostavni ponavljajući sljedovi (SSR); sortno maslinovo ulje
Hrčak ID:
30410
URI
Datum izdavanja:
17.11.2008.
Posjeta: 3.086 *