Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Pravna zaštita od nuklearnog oružja s naglaskom na zaštitu morskog okoliša

Jerolim Ostojić


Puni tekst: hrvatski pdf 99 Kb

str. 583-599

preuzimanja: 1.809

citiraj


Sažetak

Nuklearno oružje može biti razlog velikog i opasnog onečišćenja okoliša. O tome svjedoče i posljedice nuklearnih pokusa, eksplozije atomskih bombi u Hirošimi i Nagasakiju i razni nuklearni akcidenti.
Nuklearno oružje spada u grupu oružja za masovno uništavanje, zajedno s bakteriološkim (biološkim), kemijskim i sličnim oružjima. Samo ta činjenica jasno ukazuje koliko je važno spriječiti uporabu, ali i proizvodnju takvih oružja, a jedno od sredstava je svakako pravno reguliranje na globalnom nivou. Tu su i moguće havarije brodova na nuklearni pogon, odnosno plovila i zrakoplova koji nose nuklearno oružje, a o eventualnim ratnim ili terorističkim i diverzantskim djelovanjima s nuklearnim oružjem i materijalima da i ne govorimo. Treba svakako naglasiti i činjenicu da sama nuklearna tvar po sebi može biti, odnosno i jest nuklearno oružje, a radi njenih itekako opasnih svojstava. Tako je i Opća skupština UN u New Yorku 13. travnja 2005. odobrila novi sporazum o borbi protiv terorizma koji će obvezati vlade da kažnjavaju one koji ilegalno posjeduju nuklearne naprave ili radioaktivne materijale. Sporazum je ponuđen na potpisivanje 14. travnja iste godine, a da bi stupio na snagu moraju ga ratifi cirati 22 zemlje. Dokument je usuglašen nakon sedam godina pregovora i 13. je konvencija u borbi protiv terorizma i prva dovršena nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001.
Iako je onečišćenje morskog okoliša uglavnom regulirano međunarodnim pravnim instrumentima kojima se regulira onečišćenje potapanjem s brodova i zrakoplova te s kopnenih izvora, veoma su bitni i sporazumi koji se odnose na nuklearno oružje bilo da su oni vezani za nuklearne pokuse ili sa zabranom uporabe tih oružja tj. s razoružanjem.

Ključne riječi

nuklearno oružje; nuklearni pokusi; ugovori u svezi nuklearnog oružja; ispuštanje nuklearnog materijala u okoliš; razoružanje; neširenje nuklearnog oružja; mišljenje Opće skupštine UN o nuklearnom oružju

Hrčak ID:

30445

URI

https://hrcak.srce.hr/30445

Datum izdavanja:

10.11.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.984 *