Izlaganje sa skupa
Mikrobiološke promjene tijekom zrenja fermentiranih kobasica od konjskog mesa
Damir Alagić
; Visoko gospodarsko učilište, Mislava Demerca 1, Križevci
Lidija Kozačinski
; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u zagrebu, Zagreb
Ivana Filipović
; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u zagrebu, Zagreb
Nevijo Zdolec
; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Mirza Hadžiosmanović
; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Bela Njari
; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Zvonimir Kozačinski
; Veterinarska stanica Velika Gorica, Sisačka bb, Velika Gorica
Sunčica Uhitil
; Veterinarska stanica Grada Zagreba, Heinzelova 68, Zagreb
Sažetak
U radu su praćene promjene tijekom zrenja fermentiranih konjskih kobasica Po tri kobasice uzorkovane su 0., 14., 28. i 42. dana zrenja. Tijekom fermentacije bakterije mliječne kiseline su bile dominantna mikroflora kobasica (6-8 log10 cfu g-1). U fermentaciji su sudjelovali i mikrokoki, te se njihov broj kretao od 2-3 log10 cfu g-1; kao i kvasci i plijesni (3-4 log10 cfu g-1 ). pH vrijednost je značajno pala u prvih 14 dana fermentacije (5,82 - 0.dana, 5,02 -14.dana) što je uz moguće druge antimikrobne mehanizme LAB, rezultiralo očekivanim smanjenjem broja ili eliminacijom enterobakterija, E. coli, patogenih stafilokoka i sulfitreducirajućih klostridija.
Ključne riječi
konjske kobasice; mikrobiološke promjene
Hrčak ID:
30707
URI
Datum izdavanja:
14.7.2008.
Posjeta: 4.298 *