Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Umjereni pravni transfer u Europi - novi razvitci na primjeru Republike Hrvatske

Armin Höland


Puni tekst: njemački pdf 79 Kb

str. 403-416

preuzimanja: 274

citiraj


Sažetak

Tijekom pripreme Hrvatske za integraciju u Europsku uniju iznova i u velikoj mjeri dolazi do transfera prava. Time se ponavlja prenošenje onih modela reguliranja iz prava Unije koje se u međuvremenu, već više od 15 godina, praktično primjenjuje u Srednjoj i Istočnoj Europi. Selidbe prava preko granica su staro, i iz pravne povijesti poznato događanje. Novo je europskopolitičko upravljanje takvih procesa preuzimanja prava. Ono se može označiti pojmom umjerenog transfera prava. On obuhvaća plansko postavljanje i usmjeravanje pripreme pristupa zemalja-kandidatkinja Europskoj uniji.
Transfer prava između Europske unije i zemalja Zapadnog Balkana odvija se u velikim tematskim paketima. U ovima se ne nalaze pojedinačne regulacije ili zakoni, već cjelovita, na poglavlja razložena stečevina Unije. Uz pomoć još od 1990. isprobane i provjerene mješavine instrumenata ujednačavanja prava, institucionalnog poticanja, monitoringa i dijaloga s Europskim sudom (EuGH?) sad se unosi i u pravni poredak Hrvatske i drugih, za pristup zainteresiranih zemalja Zapadnog Balkana.
U umjereni transfer prava pripada koncepcijsko povezivanje pravnih normi i primjene prava. To ima za ishod sistemski transfer prava i regulacijskih konteksta. Postupak nije bez problema. U njega spada u najmanju ruku privremeno ograničavanje prostora koji za oblikovanje ostaje parlamentarnom diskursu i zakonodavnoj djelatnosti u državama pristupnicama i rizik, da transferom prava budu prikriveni ili čak nanovo nastaju. Na kraju će prevladavati prednosti. Umjereni transfer prava jamči brzo i utemeljeno uvođenje pravnih i društvenih poredaka u Europsku uniju.

Ključne riječi

transfer prava; Hrvatska; EU; umjereni pravni transfer

Hrčak ID:

31522

URI

https://hrcak.srce.hr/31522

Datum izdavanja:

21.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 1.218 *