Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

POGAČA ULJANE REPICE U HRANIDBI KOKOŠI NESILICA

Zlatko Janječić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Stjepan Mužic ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasna Pintar ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Dalibor Bedeković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Neven Voća ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nikola Šnajder ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 62 Kb

str. 295-300

preuzimanja: 762

citiraj


Sažetak

Pogača uljane repice, kao glavni sporedni proizvod pri proizvodnji ulja
godinama predstavlja veliki izazov istraživačima i nutricionistima glede njene uporabe u hranidbi kokoši nesilica. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj 8 i 16 % pogače uljane repice domaćeg kultivara Bristol u krmnim smjesama na proizvodna svojstva kokoši nesilica. U pokusu je korišteno 90 kokoši Hrvatica u razdoblju od 24. do 32. tjedna nesivosti. Kokoši su bile raspoređene u 30 kaveza po tri kokoši u svakom. Hranidba kokoši s 8 % (PN-8) i 16 % (PN-16) pogače uljane repice u hrani nije imala (p>0.05) negativan utjecaj na prosječnu masu jaja te prosječnu nesivost kokoši. Kod skupine PN-16 zabilježen je najviši mortalitet (10 %), što je značajno (p<0.05) doprinijelo smanjenju ukupnog broja snešenih jaja tijekom istraživanja. Isto tako je kod skupine PN-16 zabilježen najveći utrošak krmne smjese po kilogramu jajčane mase i prosječno po jednom jajetu. Šesnaest % pogače uljane repice u krmnoj smjesi dovelo je do nešto većih vrijednosti glede čvrstoće ljuske, visine bjelanjka, boje žumanjka i Haugh jedinica, no te razlike nisu bile značajne (p>0.05). Prosječne ocjene za miris, okus, boju i opću ocjenu jaja u skupini PN-16 bile su niže u odnosu na ostale tretmane. Iz svega gore navedenoga vidljivo je da se pogače uljane repice dobivene iz sjemena uljane repice domaćih kultivara Bristol
može preporučiti u udjelu od 8 % u krmnim smjesama za kokoši nesilice.

Ključne riječi

pogača uljane repice; hranidba; kokoši nesilice

Hrčak ID:

32735

URI

https://hrcak.srce.hr/32735

Datum izdavanja:

18.2.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.420 *