Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Kromatografske metode analize polifenola u vinima

V. Rastija ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
M. Medić-Šarić ; Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 692 Kb

str. 121-128

preuzimanja: 2.965

citiraj


Sažetak

Vino je bogat izvor različitih skupina polifenola koje uključuju fenolne kiseline, flavonoide i trihidroksistilben-resveratrol. U posljednje vrijeme zanimanje za te supstancije potaknuto je brojnim dokazima o njihovim pozitivnim učincima na zdravlje čovjeka. Do sada su primjenjivane različite metode analize polifenola u vinu uključujući kromatografske, spektrofotometrijske i elektrokemijske metode. U ovom članku opisane su ukratko metode priprave uzoraka i najnovija dostignuća u analizi polifenola u vinu, temeljnim kromatografskim metodama: tankoslojnom kromatografijom (TLC), tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) uz različite tehnike detekcije te plinskom kromatografijom (GC). Kao posebna tehnika spomenuta je i kapilarna elektroforeza, koja se odnedavno primjenjuje za analizu polifenola u vinu.

Ključne riječi

vino; polifenoli; analiza; kromatografske metode

Hrčak ID:

32964

URI

https://hrcak.srce.hr/32964

Datum izdavanja:

5.3.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.226 *