Pregledni rad
Kromatografske metode analize polifenola u vinima
V. Rastija
; Poljoprivredni fakultet Osijek, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
M. Medić-Šarić
; Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Vino je bogat izvor različitih skupina polifenola koje uključuju fenolne kiseline, flavonoide i trihidroksistilben-resveratrol. U posljednje vrijeme zanimanje za te supstancije potaknuto je brojnim dokazima o njihovim pozitivnim učincima na zdravlje čovjeka. Do sada su primjenjivane različite metode analize polifenola u vinu uključujući kromatografske, spektrofotometrijske i elektrokemijske metode. U ovom članku opisane su ukratko metode priprave uzoraka i najnovija dostignuća u analizi polifenola u vinu, temeljnim kromatografskim metodama: tankoslojnom kromatografijom (TLC), tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) uz različite tehnike detekcije te plinskom kromatografijom (GC). Kao posebna tehnika spomenuta je i kapilarna elektroforeza, koja se odnedavno primjenjuje za analizu polifenola u vinu.
Ključne riječi
vino; polifenoli; analiza; kromatografske metode
Hrčak ID:
32964
URI
Datum izdavanja:
5.3.2009.
Posjeta: 5.226 *