Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UČINAK KAMENOG BRAŠNA U KONTROLI BOLESTI NA SJEMENU PŠENICE

Vesna Samobor ; Križevci College of Agriculture, Krizevci, Croatia
Dijana Horvat ; Križevci College of Agriculture, Krizevci, Croatia
Branko Kesteli ; Agropan d.o.o. 44, Koprivnička, Zagreb, Croatia
Marijan Jošt ; JOST Seed-Research, 21, S. Radića, Križevci, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 234 Kb

str. 563-572

preuzimanja: 1.080

citiraj


Sažetak

Više od 50 % ekološki proizvedenog sjemena ne zadovoljava zdravstvene norme i mora se odbaciti zbog zaraze patogenim mikroorganizmima. Da bi se to spriječilo koriste se različite tehnike: tretiranje toplinom, ultrazvukom, četkanje i tretiranje biljnim ekstraktima (prirodnim kemikalijama). U 2008. godini učinak kamenog brašna ispitivan je u dva pokusa. Korištena je službena procedura za testiranje zdravstvenog stanja sjemena (NN. 4/2005 i 92/2006.).
Test 1. Jako inficirano zrno pšenice tretirano je kamenim brašnom 'Eko-rast'. Primijenjeno je suho i vlažno nanošenje, svako u koncentraciji od 1, 2, 10 i 20%. Kod jako zaraženog zrna, kameno brašno je značajno povećalo klijavost i energiju klijanja. Bilo je učinkovito protiv svih bakterijskih patogena i nekih patogenih gljivica. Djelomično učinkovito bilo je i kod jake infekcije Fusarium spp., ali količine apliciranog kamenog brašna (10 i 20%) nisu praktički primjenjive.
Test 2. Na sedam genotipova kvalitetno dorađenog sjemena primijenjeno je vlažno tretiranje kamenim brašnom 'Eko-rast' (1 %) i kemijskim preparatom 'Vitavax 200FF' (250 ml/100 kg). Kao kontrola služilo je netretirano sjeme. U klijavosti i energiji klijanja nije bilo značajne razlike između tri ispitivane varijante. U zaštiti sjemena od patogenih bakterija i gljivica kameno brašno bilo je jednako učinkovito ili bolje od Vitavaxa 200FF, pa se tretman sjemena kamenim brašnom može preporučiti u proizvodnji ekološkog sjemena žitarica. Traži se pogodan aditiv za bolje prijanjanje uz zrno.

Ključne riječi

pšenica; bolesti na sjemenu; tretiranje sjemena; kameno brašno

Hrčak ID:

33136

URI

https://hrcak.srce.hr/33136

Datum izdavanja:

12.1.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.690 *