Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Nasilje nad osobama s intelektualnim teškoćama

Ana Marija Josipović
Elizabeta Najman Hižman
Zdravka Leutar orcid id orcid.org/0000-0001-9902-507X


Puni tekst: hrvatski pdf 1.197 Kb

verzije

str. 353-371

preuzimanja: 3.600

citiraj


Sažetak

U ovom radu se istražuje nasilje nad osobama s intelektualnim teškoćama. Budući da je ova problematika u domaćoj literaturi gotovo nepoznata, uvodni dio donosi strana istraživanja vezana uz različite oblike nasilja nad osobama s intelektualnim teškoćama i zakonske odrednice nasilja nad osobama s invaliditetom. Cilj ovog rada bio je ispitati koliko su osobe s intelektualnim teškoćama žrtve nasilja, koje vrste nasilja najčešće doživljavaju i tko su najčešći počinitelji nasilja. Ispitivanje je provedeno na prigodnom uzorku od 59 ispitanika u Zagrebu i Međimurju, metodom polustrukturiranog upitnika izrađenog za ovo istraživanje.
Rezultati su pokazali da je najčešće prisutno psihičko, a zatim fizičko nasilje nad osobama s intelektualnim teškoćama, dok nije bilo žrtava seksualnog nasilja. Najčešći počinitelji su prijatelji i roditelji. Jedna trećina ispitanika nikad nije pričala o nasilju. Ispitanici se statistički značajno razlikuju s obzirom na neka obilježja kao što je dob i stupanj intelektualne teškoće.
Ovo istraživanje je na tragu postojećih istraživanja nasilja nad osobama s intelektualnim teškoćama uz ograničenja vezana uz prigodni uzorak i upućuje na sustavnije bavljenje tom problematikom.

Ključne riječi

osobe s intelektualnim teškoćama; vrste nasilja; počinitelji nasilja

Hrčak ID:

34560

URI

https://hrcak.srce.hr/34560

Datum izdavanja:

30.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.159 *