Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Praćenje procesa hlađenja svinjetine i junetine

Jozef Nagy ; Zavod za higijenu i tehnologiju hrane, Veterinarski fakultet Košice, Komenského 73, Slovačka
A. Nagyova ; Zavod za higijenu i tehnologiju hrane, Veterinarski fakultet Košice, Komenského 73, Slovačka
Peter Popelka ; Zavod za higijenu i tehnologiju hrane, Veterinarski fakultet Košice, Komenského 73, Slovačka


Puni tekst: hrvatski pdf 380 Kb

str. 278-281

preuzimanja: 1.594

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 357 Kb

str. 304-307

preuzimanja: 1.437

citiraj


Sažetak

Svrha hlađenja svježeg mesa je smanjivanje temperature u najdubljim dijelovima mišića što je brže moguće, a da se pri tome u što većoj mjeri zadrži njegova masa. Ipak, određeni gubici su poželjni jer su suhe površine otpornije na mikrobiološko kvarenje. U našem pokusu je praćen postupak hlađenja svinjetine i govedine u klaonicama u periodu od 2006. do 2007. godine. U prostorijama za hlađenje mjerena je temperatura u mišićima, a u obzir se uzimalo i trajanje postupka. Po završetku hlađenja, u dva je slučaja (13.3%) temperatura svježeg svinjskog mesa prelazila zahtijevanih +7 °C u dubini mišića.

Ključne riječi

postupak hlađenja, svinjetina, govedina

Hrčak ID:

35573

URI

https://hrcak.srce.hr/35573

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 3.773 *