Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Strategija proizvodnje funkcionalne hrane animalnog porijekla

Terezija Silvija Marenjak ; Zavod za patološku fiziologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
Nina Poljičak-Milas ; Zavod za patološku fiziologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
Ivančica Delaš ; Zavod za kemiju i biokemiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 3, 10000 Zagreb, Hrvatska
Igor Štoković ; Zavod za stočarstvo, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Heinzelova 55, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 355 Kb

str. 282-287

preuzimanja: 1.609

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 350 Kb

str. 308-314

preuzimanja: 1.591

citiraj


Sažetak

Proizvodnja funkcionalne hrane animalnog porijekla zahtjeva postupke utemeljene na znanstveno potvrđenim saznanjima koja obuhvaćaju cjelokupni hranidbeni lanac. Pri tome ne treba zanemariti fiziološke, no niti psihološke učinke koje takva hrana može imati na ljude. S obzirom da se ljudski genom nije promijenio od razdoblja paleolitika, a hranidbene navike i način života ljudi modernog doba su se uvelike odmaknuli od tog vremena, razvile su se kronične degenerativne bolesti. Masne kiseline, naročito n-3 nezasićene kiseline, važne su biološki aktivne molekule kojima se pripisuje niz pozitivnih učinaka u prevenciji i poboljšanju zdravlja ljudi i životinja. Neki od modula koji se koriste za povećanje unosa n-3 nezasićenih masnih kiselina su: povećanje udjela navedenih masnih kiselina u hrani farmskih životinja ili uzgoj životinja poželjnijeg genotipa. Bez obzira na način povećanja unosa poželjnih
masnih kiselina ne treba zanemariti dobrobit i zdravlje životinja, jer će stresu izložene životinje već u osnovi imati drugačije potrebe za unosom pojedinih hranidbenih sastojaka, od kojih su n-3 nezasićene masne kiseline iznimno važne.
U ovom članku prikazane su neke od mogućnosti povećanja sadržaja n-3 nezasićenih masnih kiselina u mesu i ostalim proizvodima animalnog porijekla, odnosno u hrani, koja će moći zadovoljiti kriterije funkcionalne hrane.

Ključne riječi

uzgoj životinja; funkcionalna hrana; zdravlje; n-3 nezasićene masne kiseline

Hrčak ID:

35574

URI

https://hrcak.srce.hr/35574

Datum izdavanja:

1.9.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 4.997 *